Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι συμβολαιογράφοι καθώς, θεωρούν περίπλοκο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρους μεταβίβασης ακινήτου. Βέβαια σαν κλάδος είναι διασπασμένοι, διότι δεν έχουν γίνει μαζικές κινητοποιήσεις πάρα μόνο στην θεσσαλονίκη.

Παρόλα αυτά κάποια μέλη του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ, κάνουν κινήσεις και μάλιστα έβγαλαν και δελτίου τύπου. Συγκεκριμένα:

      ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ

Mε όρους προχειρότητας , βιασύνης και μέσα σε ένα ασαφές και περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο ανατίθεται από τις αρχές του νέου έτους η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτου στους συμβολαιογράφους.

Οι συμβολαιογράφοι ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ και εκφράζουν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των δηλώσεων κεφαλαίου.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών (Σ.Σ.Ε. Α. Π. Α.Δ) τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Στους συμβολαιογράφους όλης της χώρας ανατίθεται σταδιακά

 από την 1η Ιανουαρίου 2020 η υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης , γονικών παροχών,  δωρεών και κληρονομιών. Το εγχείρημα αυτό που κανονικά θα απέβλεπε στο

στο να διευκολύνει τους πολίτες και το δημόσιο γίνεται με όρους προχειρότητας , βιασύνης και εντός ασαφούς και περίπλοκου νομοθετικού πλαισίου ( που στηρίζεται σε νόμο του ετους 1950 που πρόσφατα «επικαιροποιήθηκε»).

Οι Συμβολαιογράφοι που καλούνται, απειλούμενοι με βαριά πρόστιμα και επι πλέον ευθύνες,  να σηκώσουν αμισθί το βάρος του εκσυγχρονισμού της φορολογίας κεφαλαίου, τέσσερις μόνο εργάσιμες ημέρες πριν από την εφαρμογή του νέου συστήματος προσκαλούνται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ να παρακολουθήσουν επίδειξη  για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ολοκληρώθηκε ερήμην τους. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα νέο εκσυγχρονισμένο περιβάλλον, αλλά για απλή μεταφορά του υπάρχοντος γραφειοκρατικού συστήματος σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Οι Συμβολαιογράφοι υποχρεώνονται να ζητούν από τους πολίτες τα ίδια και επί πλέον  έγγραφα και δικαιολογητικά για να υπολογίσουν την αξία του ακινήτου. Το πολύπλοκο αυτό  πλαίσιο δημιουργεί μεγαλύτερη πιθανότητα για λανθασμένο υπολογισμό του φόρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολίτη στον μετέπειτα έλεγχο της δήλωσης.-

Ετσι είναι αμφίβολο εάν η χρήση των νέων τεχνολογιών θα φέρει τα αποτελέσματα, που αναμένονται, καθώς εισάγεται χωρίς την αναγκαία προετοιμασία των συμβολαιογράφων (μοναδικών ικανών να υποστηρίξουν εκσυγχρονιστικές προσπάθειες) και κυρίως χωρίς την απλοποίηση του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου , που διέπει την φορολογία κεφαλαίου.

Πρόκειται για δρομείς με δεμένα πόδια.

Μόνη λύση, η σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, που θα δημιουργήσει ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον -σε συμβολαιογράφους και πολίτες- για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αλλως  οι συνέπειες και για τους εφαρμοστές συμβολαιογράφους και για τους πολίτες θα είναι δυσμενείς. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα δυσκολέψουν έτι περαιτέρω, αγοραστές και πωλητές  θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες διαδικασίες, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων,  ενός τόσο κρίσιμου και σημαντικού τομέα για την Ελληνική Οικονομία» .

ΑΘΗΝΑ 22.12.2019

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΣΤΑΜΕΛΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΡΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

ΑΡΓΥΡΩ ΣΕΡΓΑΚΗ