Πολιτική

Σε ποια άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία προσβλέπει η κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα του Μητσοτάκη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

5063114-1536x1024

Της Ειρήνης Μπέλλα

Με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 και 19 Ιουνίου, αλλά και στο εσωτερικό είναι ο πρωθυπουργός, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος καθώς από το Ταμείο Ανάκαμψης η χώρα μας προτάθηκε να αντλήσει 32 δις ευρώ.

Από αυτά τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο. «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε σήμερα το πρωί πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν ότι αυτά τα ποσά είναι «το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα, προς «την Ελλάδα της νέας εποχή». «Είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο» τόνισε ο Πρωθυπουργός

Τα χρήματα αυτά που θα διατεθούν σε βάθος τριετίας θα χρησιμοποιηθούν για την μεταμόρφωση της χώρας και για το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού της μοντέλου όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε.

Άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία προσβλέπει η Ελλάδα

Η κυβέρνηση επίσης έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της για να αντλήσει ποσά και από άλλα ευρωπαίκά προγράμματα, όπως από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Από αυτό θα δοθούν συνολικά στα κράτη 30 δισ. ευρώ για το σύνολο των κρατών. Άλλα προγράμματα από τα οποία μπορούν να αντληθούν χρηματοδοτικά εργαλεία είναι το πρόγραμμα Horizon για την Έρευνα και την Καινοτομία και το πρόγραμμα SURE . ¨Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις της ΕΚΤ, τα επιπλέον χρήματα από τον ESM, και τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δίνουν μια αισιόδοξη προοπτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης»: Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.Να είναι ευέλικτο. Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι, με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η Ε.Ε. μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή τη κρίση» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Με το βλέμμα στο νομοθετικό έργο

Στο εσωτερικό, ο πρωθυπουργός βάζει στο φουλ τις μηχανές για την επίσπευση του νομοθετικού έργου. Γι’ αυτό στο υπουργικό Συμβούλιο σήμερα παρουσιάζεται μια σειρά νομοσχεδίων: του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις, του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση, του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική. Επίσης γίνεται η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Δείτε επίσης