Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας, η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους φέρεται αποφασισμένη να προκαλέσει με την Αμμόχωστο, την πόλη-φάντασμα που μέχρι την τουρκική εισβολή ήταν ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης (02/07), νέες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της «κυβέρνησης» και «Υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ σχετικά με το τουρκικό σχέδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ πλέον οι εργασίες για το άνοιγμα της πόλης έχουν εισέλθει στην τελική φάση. Σημειώνεται πως η δήλωση του έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στον «Δήμαρχο» της Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ.

Σύμφωνα με σχετικά τ/κ δημοσιεύματα, ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε ότι η διαδικασία του ανοίγματος του Βαρωσιού υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση συνεχίζεται με τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής και την έναρξη του τελικού σταδίου. Επισήμανε επίσης, ότι οι επιτόπιες εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο τους, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που υπεγράφη με το «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου».

Σε προηγούμενη δήλωση για το Βαρώσι ο κ. Όζερσαϊ επεσήμανε ότι «το θέμα της επιστροφής της κλειστής πόλης στους πρώην ιδιοκτήτες δεν είναι ένα αστείο. Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα. Σημασία φέρει η διεθνής διάσταση του ζητήματος».

Για το ζήτημα του Βαρωσιού τοποθετήθηκε και ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος άσκησε κριτική στον κ. Όζερσαϊ. «Έστω και αργά καλωσορίσατε στις πραγματικότητες. Παρακάμψατε τον ΟΗΕ και κάνατε show απέναντι στον ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Ναμί.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας που θεωρεί ότι το σχέδιο του ψευδοκράτους είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να γίνει υφαρπαγή περιουσιών, αν και η Αμμόχωστος από το 1984 προστατεύεται με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο επισημαίνεται ότι μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους «πραγματικούς» κατοίκους της, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους.