Ευρωπαϊκός νότος εν δράσει - Κινήσεις Μητσοτάκη κόντρα στην πανδημία

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός της προετοιμασίας της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου όπου η Αθήνα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και εμπάργκο πώλησης όπλων σε αυτή.

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το κατά πόσον θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο . Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr αναμένεται να τονίσει ότι κρίνεται και η αξιοπιστία της Ευρώπης. Στο οπλοστάσιο του θα έχει το εξής επιχείρημα:  

Η Τουρκία επέλεξε να συνεχίσει τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, ενώ στο Κυπριακό αμφισβητεί το ίδιο το κεκτημένο των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων, μιλώντας πλέον ανοικτά για δύο κράτη.

Δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις ότι η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Επιπλέον, ανοικτά αμφισβητεί την Ευρώπη και υπονομεύει τη διαδικασία και την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την επιχείρηση Irini, όπως απέδειξε το περιστατικό της επιχειρούμενης νηοψίας στο σκάφος Rosalin Α.  

«Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνεται και η αξιοπιστία της Ευρώπης» σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Όχι σε προσχηματικό διάλογο

Στο επίπεδο  της έναρξης των διερευνητικών επαφών η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη.

Η Ελλάδα προφανώς επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για διάλογο. «Όχι, όμως, σε προσχηματικό διάλογο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει στην πράξη την ειλικρίνεια των προθέσεών της για διάλογο και αποκλιμάκωση και αυτό να έχει συνέχεια και διάρκεια.

Η συμπεριφορά της θα αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου και όχι στις μέρες που μένουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Το παράδειγμα της Γαλλίας

Για το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι είναι ζήτημα ηθικής τάξεως και στρατηγικής, καθώς δεν μπορούν οι ευρωπαίοι εταίροι να συνεχίζουν να πωλούν όπλα στην Τουρκία, μια χώρα που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός έχει το παράδειγμα της Γαλλίας που ανέστειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα προς τρίτη χώρα. 

Συγκεκριμένα το 2014 η Γαλλία ανέστειλε την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ προς τη Μόσχα, καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση.