Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι έμποροι και η αγορά εν συνόλω, την ώρα μάλιστα που όχι μόνο οι τεχνοκράτες αλλά και οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι μη αναστρέψιμα για χιλιάδες μικρομεσαίους.

Το ζήτημα για τους εμπόρους δεν είναι αν θα ανοίξουν, με όποιον τρόπο κι αν ανοίξουν, τη Δευτέρα. Το ζήτημα είναι αφενός το πώς θα αποφύγουν πάση θυσία ένα νέο lockdown αφετέρου πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες, έχοντας γράψει ήδη τεράστιες ζημιές αλλά κυρίως όντας φορτωμένοι με εμπόρευμα, το οποίο κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο, προκαλώντας τσουνάμι σε όλη την αλυσίδα της αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, η κατάσταση είναι οριακή και 1 στις 2 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χαθούν αν τα μέτρα στήριξης δεν πάνε πέρα από αυτά που «τρέχουν».

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Κομισιόν, όπως αναδεικνύονται σε ειδικό report της Alpha Bank, καθώς αναφορικά με τις προσδοκίες για την εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων, των καταθέσεων αλλά και της αποταμίευσης, το επόμενο τρίμηνο και δωδεκάμηνο, φαίνεται ότι η αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας εξακολουθεί να υφίσταται. Συγκεκριμένα, η πρόθεση των νοικοκυριών για αποταμίευση, αν και παραμένει έντονα αρνητική (-60,4 μονάδες), σημείωσε ελαφρά βελτίωση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (+1,5 μονάδα), ενώ πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τον Απρίλιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι λόγω αβεβαιότητας και περιοριστικών μέτρων το χρήμα δεν θα φτάσει στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκε εκ νέου, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών.

Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα στήριξης ολόκληρων κλάδων στην έξοδο από αυτήν την πρωτοφανή κρίση, θα πρέπει να είναι διαφορετικά ή εν πάση περιπτώσει διαφορετικά δομημένα σε σχέση με τα μέτρα διαχείρισης της κρίσης όλους αυτούς τους μήνες.