Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία από τα 6.3R - Αισθητή η δόνηση έως την Κύπρο (pics+vid) | kriti seismos 2 scaled

Ιδιαίτερα αισθητός στα Δωδεκάνησα αλλά και στην Κύπρο έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους. Συγκεκριμένα, κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη, ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου.

Ο σεισμός αυτός εντάσσεται στα πλαίσια της σεισμικής δραστηριότητας του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου. Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης

Δεν άντεξε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης (12/10). Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται σημαντικές ζημιές, ούτε και τραυματισμοί.

«Απομακρυνθείτε από τις ακτές»

Μικρό τσουνάμι καταγράφηκε στην νότια Κρήτη μετά τον δυνατό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:24 και εκείνον των 4 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγα λεπτά μετά.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Η δόνηση έγινε πολύ αισθητή στο Ηράκλειο, αφού είχε ένταση και διάρκεια γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα. Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού, η δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 51 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 20,7 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία από τα 6.3R - Αισθητή η δόνηση έως την Κύπρο (pics+vid) | ekklisaki2

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Cretalive.gr, φαίνονται τα συντρίμμια της μικρής εκκλησίας που δεν άντεξαν από σεισμό.

Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία από τα 6.3R - Αισθητή η δόνηση έως την Κύπρο (pics+vid) | ekklisaki3

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Σητείας

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Ανατολική Κρήτη και είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο καταγράφηκαν κατολισθήσεις και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, μηχανήματα του δήμου αυτή την ώρα απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τον κ. Γουλιδάκη «ήταν ένας έντονος σεισμός και με αρκετά μεγάλη διάρκεια. Μετά και τους τελευταίους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, αλλά και τον άλλον μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, πριν από ένα περίπου χρόνο, ο κόσμος είναι ανήσυχος» είπε ο κ. Γουλιδάκης, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, «καθώς το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση για την καταγραφή οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.