Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κρήτης, λόγω του δυνατού σεισμού 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί χθες το μεσημέρι.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλώντας χθες στον Alpha εκτίμησε ότι η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό έως και 5,4 Ρίχτερ. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το επίκεντρο να είναι πιο κοντά σε παράκτιες περιοχές, γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνουν πιο αισθητοί μετασεισμοί και πιθανότατα θα προκαλέσουν ζημιές σε παλαιά και ετοιμόρροπα κτίρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ μέχρι και λίγο πριν τις 16:30, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε έξι μικρότερους μετασεισμούς με το ίδιο σχεδόν, επίκεντρο, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και σε Κύπρο και Αίγυπτο.

Έπειτα από τον σεισμό τέθηκε σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος όπως και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα μετά τα 6,3 Ρίχτερ | 1 9

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα, για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα μετά τα 6,3 Ρίχτερ | 2 11

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Π.Ε. Λασιθίου βρίσκονται σε εγρήγορση με στόχο την αποκατάσταση των προβλημάτων. Σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο υπήρξαν κατολισθήσεις. Μηχανήματα του δήμου, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης, απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία στο οδικό δίκτυο.

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα μετά τα 6,3 Ρίχτερ | 3 4