Self tests: Διαθέσιμη από σήμερα η υπηρεσία δήλωσης αποτελεσμάτων

Υποχρεωτική θα είναι η διενέργεια των self test σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων, ώστε να μπορέσει να γίνει με ασφάλεια η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Σε αυτή τη νέα στρατηγική βασίζεται η κυβέρνηση για να προχωρήσει, στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο άνοιγμα των σχολείων και του Λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνει αν, τελικά, θα επιτρέψει το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων από τις 5 Απριλίου, αίτημα το οποίο έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας στην Επιτροπή. Προϋπόθεση είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές υποχρεωτικά να κάνουν ατομικά τεστ μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, θα εξεταστεί αν θα ανοίξει το Λιανεμπόριο με το υποχρετωτικό self testing των εργαζομένων σε αυτό μία φορά εβδομαδιαίως. Αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το Λιανεμπόριο θα το κρίνει η Επιτροπή, ενώ δύσκολα, εκτιμούν μέλη της επιτροπής, θα ανοίξουν και οι δύο αυτές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Ακόμη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Οι υπόλοιπες ομάδες πολιτών που θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο self test είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα και τη Ναυτιλία, στο Λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην Εστίαση, στις επιχειρήσεις Τουρισμού, στη Μεταποίηση και στα Δικαστήρια.

Εδικά για τα σχολεία η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» για τη χρήση του self testing που παρουσίασε ο αναπληρωτής Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου, από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, για διάστημα δύο μηνών. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στη δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, και θα χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωσή τους.

Οι πολίτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεστ και για τα συνδεδεμένα ανήλικα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό, καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες, με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μία βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας, ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία Υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

Η βεβαίωση από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης από τον επαγγελματία Υγείας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Πάντως, από την κυβέρνηση απορρίπτουν τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε οι προδιαγραφές για το διαγωνισμό για την προμήθεια των self test να έχουν τις προδιαγραφές της Siemens.

«Παραμορφώνει και κατασκευάζει “ειδήσεις”, πέφτοντας όλο και πιο χαμηλά», απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι τα ψέματά του θα φανούν γρήγορα.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»