ΣΦΕΕ: Αύξηση των κινήτρων για νέες επενδύσεις στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ

Στην επιδίωξη της κυβέρνησης, που  είναι η ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να μπορούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν, εστίασε ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του, στο πάνελ «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment», στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παρόντες, οι   πρόεδροι του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, της Pfizer Hellas Ζαχαρίας Ραγκούσης, της Biogen Δρ. Στέλιος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ  Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδη και  ο γενικός διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάδος Δημήτρης Αναγνωστάκης, με τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Νικόλτσιου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης,  μιλώντας για το  επενδυτικό clawback, σημείωσε  ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η κυβέρνηση και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία και με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό clawback δεν αποτελεί φοροαπαλλαγή γι’ αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.

Πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το clawback είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Στην ουσία αφαιρεί ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που βάζει η Πολιτεία, με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, φέροντας ως ένα πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του επενδυτικού εργαλείου την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε  ότι ηθεσμοθέτηση του επενδυτικού clawback είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα που πήραμε αρχικά από την οικονομική κρίση και, στη συνέχεια, από την υγειονομική με την πανδημία του Covid-19 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη για την αποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία ψηφιακών /απομακρυσμένων συστημάτων.

Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας περί τα 6.7δις ευρώ(για το 2019), δηλαδή 3.6% του ΑΕΠ.

Σε όρους απασχόλησης, ο φαρμακευτικός κλάδος εξασφαλίζει 135.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3.9% της συνολικής απασχόλησης, με την πλειονότητα αυτών να είναι υψηλής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα συνεισφέρει ετησίως στην Εθνική Οικονομία περίπου 2δις  ευρώ σε φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Έτσι, ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Ολοκληρώνοντας, έκανε λόγο για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος αλλά και η Πολιτεία την επόμενη ημέρα του Covid -19, καθώς και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να επικρατήσει στην χώρα μας «εθνική νοοτροπία καινοτομίας».

Για να καταλήξει : «Στη χώρα μας πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εθνικής καινοτομίας, να αυξήσουμε τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση του συστήματος ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και πιο προβλέψιμο.

Αυτός είναι κεντρικός άξονας για τις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο Δρ.  Παπαδόπουλος από την  Biogen αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την πρόταση της αμερικάνικης κυβέρνησης για προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων για τον Covid –19,  υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμβόλια αυτά, αλλά και τα θέματα διαφύλαξης της ασφάλειας που υπάρχουν στην παραγωγή των εμβολίων.

Επίσης, εξήγησε  ότι ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια η πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται είναι διασφαλισμένη από τις μεγάλες εταιρείες μέσω συμβολαίων.

Η πρόταση αυτήν των ΗΠΑ, έχει περισσότερη πολιτική χροιά και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τους επόμενους μήνες θα ατονήσει.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και της πρόσβασης των ασθενών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αποστολίδης, της Abbvie μίλησε για τη συμβολή των Κλινικών Μελετών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο, για τις  κλινικές μελέτες,  αλλά και την προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη ως απαραίτητο πυλώνα αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής.

 Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι αν θέλουμε η χώρα μας από ουραγός στην Κλινική Έρευνα στην ΕΕ να ανέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 500εκατ. ευρώ.

 Παράλληλα, τόνισε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών δοκιμών και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Κατόπιν ο κ. Ραγκούσης, της Pfizer, εστίασε στο επίτευγμα των εμβολιασμών, με 1,2 δις εμβολιασμούς παγκοσμίως, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής εμβολίων όχι μόνο ως προς την προμήθεια των πρώτων υλών,  αλλά και ως προς τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται.

Παράλληλα,  μίλησε για  την ανάγκη να αποτελέσει η καινοτομία Εθνική Στρατηγική προκειμένου η χώρα μας να αυξήσει τις επιδόσεις της στο Ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστάκης, της Boehringer-Ingelheim,  αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής, ώστε να επιστρέψει η παραγωγή σε Ευρωπαϊκό έδαφος, λέγοντας πως ήδη 6 μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει κοινό κείμενο ζητώντας συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπογράμμισε ότι η επίδραση που έχει ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη να προστατευτεί και να ενισχυθεί η παραγωγή μέσα από παροχή κινήτρων.

Στη συνέχεια, τόνισε την προϋπόθεση ύπαρξης διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την δημιουργία ενός High-Level Forum όπου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τέλος, ο κ. Παναγούλιας, έκανε λόγο για  την στροφή πολλών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην καινοτομία, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Τρία βήματα υπάρχουν για να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: η αναμόρφωση του clawback, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, καθώς η αδειοδότηση των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι πολύ πιο δύσκολη και η στροφή στην βιοτεχνολογία μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών-ξένων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για την άρση των πατεντών στα εμβόλια Covid -19 τόσο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική και χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για εμβόλια, ενώ οποιαδήποτε κατάργησή της δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.