Μητσοτάκης - Δράμα: Επίσκεψη στο μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει Αστρονομικό Παρατηρητήριο

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σταματά στις Βρυξέλλες και το τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Το επόμενο σημαντικό στοίχημα αναμένεται να είναι η 25η Ιουνίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί  η Σύνοδος Κορυφής των 27, όπου θα βρεθεί για μία ακόμα φορά στο τραπέζι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει να δοκιμάσει την πρόοδο των σχέσεων Αθήνας Άγκυρας, μετά και τα όσα ειπώθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί για μία ακόμα φορά να μεταφέρει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία επιλογή που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έχει φέρει αποτελέσματα, όπως είδαμε και από το ανακοινωθέν της συνόδου ΕΕ Αμερικής. 

Μέχρι να φτάσουμε πάντως στο τέλος Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη δημιουργία περιφερειακών συνεργασιών με στόχο ένα δίκτυο συνεργασίας, έχοντας απέναντι την Άγκυρα. 

Την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, ο κ.Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στην Αίγυπτο, όπου θα έχει επαφές τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Οι δεσμοί Ελλάδας Αιγύπτου είναι στενοί, καθώς δε θα πρέπει να αγνοούμε ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, το φθινόπωρο του 2019, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές, ήταν στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. 

Η επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού στη δεδομένη χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είναι γνωστό ότι οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις περνάνε κρίση.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η κίνηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμίρ Σούκρι, την ημέρα  που ο Ταγίπ Ερντογαν βρισκόταν τις Βρυξέλλες και συναντιόνταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζον Μπάιντεν, να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην Άγκυρα καλώντας την να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει ουσιαστικά την συνέχεια της επαφής που είχε ο πρωθυπουργός  την περασμένη άνοιξη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίδι, την παραμονή της μετάβασης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Λιβύη. 

Μία ακόμα απόδειξη των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας Αιγύπτου και του πλήρους συντονισμού που υπάρχει στο επίπεδο των περιφερειακών κινήσεων που κάνουν και οι δύο χώρες.

Με μικρά αλλά σταθερά βήματα η χώρα μας «χτίζει» σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής αλλά και με παίχτες «κλειδιά» όπως αναμένεται να συμβεί στο τέλος Ιουνίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου με την επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρωθυπουργός της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρζανί