Σημαντική ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ενόψει και άνοδος της ποιοτικής ισχύος της χώρας μας συνιστά η ισχυροποίηση του οπλοστασίου και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα ήδη τρέχουν περίπου 45 εξοπλιστικά προγράμματα, με τα 30 από αυτά να είναι στην τελική ευθεία για χρηματοδότηση

Όπως αναφέρουν πηγές από το Άμυνας, σχεδόν όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία χρειάζονται συντήρηση, αλλά συγχρόνως απαιτείται και η επαναπιστοποίηση όπλων και βλημάτων  τα οποία χρησιμοποιούν και οι τρεις κλάδοι. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο τις αναβαθμίσεις  και την υποστήριξη συστημάτων και από τους τρεις κλάδους οι οποίες εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια εκκρεμούσαν. Η αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «SPERWER» τα οποία επιτηρούν τα σύνορα της χώρας σε στεριά και θάλασσα, η υποστήριξη των Επιθετικών Ελικοπτέρων «ΑPACHE» AH-64A και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 και C-27 εντάσσονται προς αυτή  την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πεντάγωνο, οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν άμεση ανάγκη από συντήρηση ή και αντικατάσταση ταχύπλοων σκαφών και υλικών μάχης ενώ και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός επικοινωνιών ειδικά στα στρατιωτικά αεροδρόμια απαιτούν εκσυγχρονισμό.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν με νόημα ότι αυτά τα “προγράμματα- ανάσα” όπως τα χαρακτηρίζουν, για τα υφιστάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια από τις εντολές του ίδιου του πρωθυπουργού σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από αρκετό καιρό, δηλαδή ότι διαθέτουν οι Ε.Δ. να είναι απολύτως λειτουργικό και αξιοποιήσιμο απέναντι στην γιγάντωση των προκλήσεων και την απειλή που δέχεται η χώρα.

Από τότε όλα τα Επιτελεία εργάστηκαν πυρετωδώς ώστε να φέρουν εις πέρας τις διαδικασίες και να ξεκολλήσουν προγράμματα παγωμένα δεκαετίας.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας, τα πλοία του ελληνικού στόλου αναμένεται να συντηρηθούν και αυτά, αλλά και να ξεκουραστούν τα πληρώματά τους τα οποία εδώ και πέντε περίπου μήνες, βρίσκονται νυχθημερόν στο καθήκον.

Στοχοποιεί το Καστελόριζο η Άγκυρα

Η Άγκυρα την ίδια στιγμή με έγγραφο της στον ΟΗΕ στοχοποιεί εκ νέου το σύμπλεγμα του Καστελόριζου καθώς αναφέρει ότι είναι αβάσιμες και δίχως νομική βάση οι διαμαρτυρίες της Ελληνικής πλευράς

Στο έγγραφο αυτό επαναλαμβάνεται ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει θαλάσσια δικαιοδοσία σε περιοχές πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, δηλαδή των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Μπορεί πάντως μονάδες επιφανείας του στόλου να έλαβαν σήμα για επιστροφή στις βάσεις τους, ωστόσο όλα τα πληρώματα και όλοι στο Επιτελείο γνωρίζουν ότι αυτές οι ανάσες θα είναι γι’ άλλη μια φορά περιορισμένες.

Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος όπως επισημαίνουν με νόημα ανώτατοι αξιωματικοί, ενώ ο Ιανουάριος διαχρονικά είναι ιδιαίτερα βαρύς…

Η Σύνοδος σε μια εβδομάδα, μπορεί να μην λάβει αυστηρά μέτρα που θα κλονίσουν τη γείτονα, και τότε όπως εκτιμούν στρατιωτικοί κύκλοι, η Τουρκία θα δείξει ξανά το πραγματικό της πρόσωπο.

Ότι και να γίνει όμως όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, τα πολεμικά πλοία μας θα βρίσκονται επί…επιφανείας θαλάσσης καθώς αυτές τις ημέρες στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα νερά της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε η πενταμερή αντί-τουρκική άσκηση «Μέδουσα 10».

Η προσθήκη της Γαλλίας με την φρεγάτα αλλά και το πλήθος των στελεχών και μέσων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναδεικνύουν την ισχυροποίηση αυτού του αντι-τουρκικού μπλοκ που με τον τρόπο τους αρνούνται την πολιτική των κανονιοφόρων που ενστερνίζεται η Άγκυρα και τάσσουν απέναντι από τον τουρκικό «τσαμπουκά» τις ΕΔ πέντε χωρών της περιοχής. Την ίδια στιγμή στο ανατολικό Αιγαίο τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στέλνοντας μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος.