Μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ άρχισε στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών συναντήθηκαν για πρώτη φορά δια ζώσης, έπειτα από την κρίση του κορωνοϊού που έχει πλήξει ολόκληρη την υφήλιο.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό θα καθορίσουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση.

Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκαναν μια σύντομη τοποθέτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς.


Οι βασικές θέσεις της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι εξής:

Nα διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, προκειμένου ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε: «Oι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Ενώ συνέχισε: «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα του να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει μέρος των χρημάτων που θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων στην χώρα μας να κατευθυνθούν στην μείωση της φορολογίας.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατευθυνθούν στην μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 6 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, χρήματα θα κατευθυνθούν στην ρευστότητα είτε μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, είτε μέσω εγγυήσεων του δημοσίου καθώς και για την στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει, όπως συνέβη και στη χθεσινή Σύνοδο του ΕΛΚ, ότι η χώρα μας διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού.

Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σκαριά πενταμερής συνάντηση με θέμα την Τουρκία, στην οποία θα συμμετέχουν ο κ. Μητσοτάκης, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν , η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία.