Σήμερα οι αποφάσεις για νέα χαλάρωση μέτρων - Τι συζητούν οι ειδικοί - Τα σενάρια για Πάσχα

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου η επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση για την επόμενη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται εμπορικά κέντρα (malls), κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο για τους μαθητές του Λυκείου, ώστε να ανοίξουν από Δευτέρα 19 Απριλίου.

Ακόμη, επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα του λιανεμπορίου και η επιστροφή… στα παλιά, με τον κόσμο να κάνει τις αγορές του χωρίς SMS, click away ή click inside.

Σταμπουλίδης: Από Δευτέρα ανοίγουν και μεγάλα πολυκαταστήματα

«Από την Δευτέρα θα ανοίξουν και μεγάλα πολυκαταστήματα τα οποία λειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο και δεν είναι είναι εμπορικά κέντρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι όταν τηρούμε τα μέτρα τότε οι εδικοί εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τα εμπλεκόμενα μέρη και δίνουν ότι μπορούν περισσότερο προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά. 

Παράλληλα, επεσήμανε πως υπάρχουν αλλαγές ως προς το πληθυσμό που μπορούν να δεχτούν τα καταστήματα:

«Φύγαμε από το πλαφόν των 20 ατόμων στα καταστήματα. Πλέον υπάρχει ένα όριο που θα διαμορφώνεται με βάση τα τετραγωνικά. Δηλαδή έως 500 τετραγωνικά μέτρα ισχύει ο συντελεστής 1 ανά 25 τετραγωνικά αυτό θα δώσει την δυνατότητα και σε επιχειρήσεις με μεγάλους ενιαίους χώρους να μπορέσουν να λειτουργήσουν με μια βιωσιμότητα».

Self test: Για ποιους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικό από Δευτέρα

Από την ερχόμενη Δευτέρα η χρήση των υποχρεωτικών self tests επεκτείνεται σε εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, από τις 19 Απριλίου στη δουλειά τους πρέπει να προσέρχονται με αρνητικά self tests εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος και ανίχνευση, πόσο μάλλον των ασυμπτωματικών φορέων του ιού στους χώρους δουλειάς,η κυβέρνηση θα επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα τόσο στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσο και στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ιδιωτικός τομέας – Σε ποιες δραστηριότητες αφορούν

 • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων.
 • Εστίαση.
 • Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.
 • Υπηρεσίες καθαρισμού.
 • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα τα παραλαμβάνουν από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου από τα φαρμακεία δωρεάν, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ τους.

Το Υπουργείο θα στείλει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων όσων απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Και κάθε εβδομάδα, θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές.

Ποια είναι η διαδικασία

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους παραπάνω τομείς του ιδιωτικού τομέα:

 • Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
 • Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά στους εργαζόμενους.
 • Θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr.
 • Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ».
 • Με αρνητικό αποτέλεσμα self test, εννοείται πως ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του.

Αν βγει θετικό το self-test του εργαζομένου, τότε πρέπει να ξανακάνει τεστ, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, είτε με δικά του έξοδα σε ιδιωτική δομή.

Αν βγει πάλι θετικό το δεύτερο τεστ, τότε θα λαμβάνει μια βεβαίωση για να μπορεί να εξαιρεθεί από την εργασία του και να μπει σε καραντίνα.

Εάν το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.

Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό ο εργοδότης να ενημερώσει τους εργαζομένους του για το self test.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τι προβλέπεται για το δημόσιο τομέα – Ποιοι υπάλληλοι θα κάνουν self test
Με αρνητικό self test θα προσέρχονται στην εργασία τους και εργαζόμενοι συγκεκριμένων κλάδων και του δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για τους εξής εργαζόμενους:

 • Υπάλληλοι των ΚΕΠ.
 • Υπάλληλοι των ΟΤΑ Α’ βαθμού, που μετέχουν στο πρόγραμμα Βοήθεια στο -Σπίτι.
 • Εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας.
 • Δικαστικοί λειτουργοί.
 • Δικαστικοί υπάλληλοι.

Όλοι οι παραπάνω θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό self test.

Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν την αρνητική βεβαίωση του τεστ, προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.

Πάσχα: Διχασμένοι οι ειδικοί για τις μετακινήσεις ή όχι από νομό σε νομό

«Φωτιά» παίρνει, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη εβδομάδα, η συζήτηση για Πάσχα στο χωριό, αφού παρά τα πολλά κρούσματα, αλλά και την έκρηξη στους κρίσιμους δείκτες, από την κυβέρνηση συζητούν τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown.

Μάλιστα, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα οι επιστήμονες της χώρας μας θα ξεκινήσουν να συζητούν το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Όπως και οι ίδιοι διευκρινίζουν, τότε θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει σταθερή πτώση, όπως αυτή διαφαίνεται την εβδομάδα που διανύουμε.

Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι επιστήμονες

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, όσον αφορά στο σχέδιο Πάσχα στο χωριό.

Πρόκειται για εκείνους που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, αφού ο κόσμος έχει φανερά πλέον κουραστεί και θα του κάνουν καλό λίγες ημέρες αποσυμπίεσης.

Βέβαια θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό.

«Υπάρχει η ασφάλεια του να είναι κάποιος εμβολιασμένος, να έχει νοσήσει και να έχει αντισώματα, ή του να κάνει τεστ πριν μετακινηθεί. Αυτά είναι τρία εργαλεία που είναι σημαντικά και μπορούν να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης, δεδομένου βέβαια ότι επιδημιολογικά μας επιτρέπεται κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Πάσχα: Διχασμένοι οι ειδικοί για τις μετακινήσεις ή όχι από νομό σε νομό, κατά τη διάρκεια των εορτών

«Το ζήτημα στο Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να μείνει ο καθένας στο δικό του σπίτι, χωρίς να βρεθούμε με συγγενείς, φίλους ή όποιον άλλον θέλετε» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ο καθηγητής πνευμονολογίας – εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο αέρας είναι πολύ καλύτερος, δηλαδή στους δρόμους και τις αυλές στα χωριά μας και να ψήσουμε το αρνί, παρά να είμαστε στα μέσα διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Εκεί η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη» συμπλήρωσε. 

Στο δεύτερο στρατόπεδο είναι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

«Να πάρω τα παιδιά και την οικογένεια και να πάμε στο εξοχικό μας στο χωριό τη στιγμή που αν κάποιος από εμάς κολλήσει τον κορωνοϊό και χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη θα είναι ολόκληρο το σύστημα πολύ πιεσμένο. Να το κάνουμε μαζικά αυτό και να το ρισκάρουμε; Εγώ προσωπικά λέω όχι»είπε από την άλλη πλευρά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ.

Ανοιχτούς ναούς ζητά η Ιερά Σύνοδος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

«Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Πάσχα

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Σήμερα στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο για κάθε 20 τετραγωνικά μέτρα.

Παράλληλα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει οι κληρικοί και το προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το άνοιγμα της χώρας

Οι ημερομηνίες για την «επιστροφή στην κανονικότητα» μπορεί να μην έχουν κλειδώσει ακόμη, ωστόσο υπάρχει ένα προσχέδιο στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτό, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια -μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου– αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

To Σάββατο 24 Απριλίου ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Σύμφωνα με το MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες. Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου. 

Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία θα γίνει με γνώμονα και την τουριστική περίοδο, η οποία ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση δεν μπορεί να είναι κλειστή με τουρίστες στη χώρα.

Πάσχα

Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών σχολείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή ημερομηνία είναι η Δευτέρα 10 Μαΐου και στόχος του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και από τις εισηγήσεις των ειδικών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού.