Συνεντεύξεις

Σίμος Κεδίκογλου: Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να αποφύγουμε την καταστροφή

«Είναι ανθρωπίνως αδύνατον μία τόσο μεγάλη έκταση να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα επαρκώς μέσα σε λίγες εβδομάδες»

kedikoglou

Τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την «οχύρωση» της Εύβοιας από τις πληγές που μετρά όχι μόνο από τις φωτιές του καλοκαιριού, αλλά και από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών περιγράφει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκλέγεται στην περιοχή, έχοντας απόλυτη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής σημειώνει πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον μία τόσο μεγάλη έκταση να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα επαρκώς μέσα σε λίγες εβδομάδες, και τονίζει ότι δίνεται μία δύσκολη μάχη με το χρόνο.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Μία νέα καταστροφή βρήκε τους συμπολίτες σας στην Εύβοια από τη «θεομηνία» που έπληξε το νομό. Βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και δε γνωρίζουμε ποια θα είναι τα καιρικά φαινόμενα από τώρα και στο εξής. Μπορείτε να μας πείτε πόσο είναι«οχυρωμένος» ο Νομός της Εύβοιας;

«Δεδομένης της κατάστασης μετά τη σαρωτική καταστροφή του περασμένου Αυγούστου, που εξαφάνισε μία έκταση πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα, και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δύσκολο να δεσμευτώ και να δηλώσω ότι η πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται οχυρωμένη σε ικανοποιητικό και στο επιδιωκόμενο επίπεδο.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατον μία τόσο μεγάλη έκταση να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα επαρκώς μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το μέλημα, ωστόσο, όλων μας, οι προτεραιότητες και η καθημερινή μας ανησυχία είναι να ολοκληρωθούν τα έργα της πρώτης φάσης, που θα ανακόψουν τους υδάτινους όγκους που θα προκληθούν από επερχόμενες πλημμύρες».

Υπάρχει ένα θέμα σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε και να μας πείτε αν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, ή, αν δεν έχουν ξεκινήσει, πότε προβλέπεται με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί;

«Δίνουμε δύσκολη μάχη με το χρόνο για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια καταστροφή. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση από κυβέρνηση, δασικές υπηρεσίες, αρμόδιους φορείς και πανεπιστημιακούς καθηγητές, ώστε να ξεκινήσουν τάχιστα τα έργα αποκατάστασης. Μόλις χθες μάλιστα, εγκρίθηκε και έκτακτη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 39,7 εκατ. ευρώ, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές.

Αξίζει να αναφέρω ότι για την έναρξη τέτοιων έργων αποκατάστασης και προστασίας σε πυρόπληκτες περιοχές, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο καταφέραμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και να κινηθούμε με μεγάλες ταχύτητες. Μην ξεχνάτε, πάντως, πως πρόκειται για δύσκολες και υψηλού επιπέδου εργασίες.

Ήδη, μέχρι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί έξι μελέτες αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που καλύπτουν την περιοχή της Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Δασαρχείο της Ιστιαίας τέσσερις μελέτες για την εν λόγω περιοχή.

Συνολικά, τα αντιπλημμυρικά έργα ξεπερνούν σε μήκος τα 50-60 χιλιόμετρα.

Σχετικά με τις μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, όπως είναι τα τσιμεντένια φράγματα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα έχουν εκπονηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα από τη Διεύθυνση Δασών. Ακολούθως, θα προχωρήσουμε σε απευθείας αναθέσεις και ήδη πολλές εταιρίες έχουν υποβάλει αιτήσεις.

Κάθε εβδομάδα επισκέπτομαι τις πληγείσες περιοχές για να δω από κοντά την πορεία των εργασιών και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους δασεργάτες για τη σκληρή δουλειά που κάνουν με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα».

Κύριε υφυπουργέ, μετά από επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό σας, η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ως μία κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί παρόμοια φαινόμενα, και πως έχετε αφήσει στο έλεος του Θεού τους κατοίκους. Τι απαντάτε;

«Κοίτα ποιος μιλάει… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεδομένο και διαβόητο κυβερνητικό παρελθόν σε θέματα φυσικών καταστροφών».

Με αφορμή και τη θέση σας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω πολύ να μου πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς της Εύβοιας και σε ποιους από τις καλοκαιρινές φωτιές. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα ;

Για τους ρητινοκαλλιεργητές και τους μελισσοκόμους έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα. Ειδικότερα, οι ρητινοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει ήδη και απασχολούνται στα έργα ανάπλασης, με εισόδημα.

Προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 3,7 εκατ. ευρώ για το 2021, επιπλέον της προβλεπόμενης στήριξης 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα εκκινήσει ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα επταετίας και καθαρές μηνιαίες απολαβές για κάθε δικαιούχο στα 800 ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται ειδικό αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, για την εξέλιξη και αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των δικαιούχων. Οι ενδιαφερόμενοι θα επιδοτηθούν 100% για αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες ή άλλες προβλεπόμενες δράσεις.

Για τους μελισσοκόμους «τρέχει» η διαδικασία αποζημίωσης, ακόμα και για τους αδήλωτους, που ανέρχονται στο 75%!

Μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης arogi.gov.gr και μέσα από -μέχρι στιγμής- 10 κύκλους πληρωμών, έχουν διατεθεί συνολικά 37.137.965 ευρώ σε 7.466 δικαιούχους. Από το συνολικό ποσό, περίπου το ένα τρίτο αντιστοιχεί στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Γίνεται καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων κατά το πρότυπο καταβολής στους πυρόπληκτους».

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του νησιού, που έχει αναλάβει επικεφαλής ο κ. Σταύρος Μπένος, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

«Το σχέδιο είναι μεσομακροπρόθεσμο. Όπως έχει πει και ο εμπειρότατος κ. Μπένος, το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας ξεκινά από «λευκή κόλλα». Βρίσκεται, λοιπόν, σε εξέλιξη η ανάθεση των πρώτων 10 θεματικών μελετών.

Το εν λόγω σχέδιο έχει ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με παρεμβάσεις που απευθύνονται στους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών. Στη μελέτη για το «νέο δάσος» κινητοποιούνται οι δύο μεγάλες κοινότητες, οι μελισσοπαραγωγοί και οι ρητινοσυλλέκτες, οι οποίοι επλήγησαν και περισσότερο.

Το τουριστικό μέλλον της περιοχής, «πατά» σε τρεις πυλώνες, τη Φύση, την Αγροδιατροφή και το Τουριστικό Προϊόν, και εκεί θα δώσουμε το βάρος μας. Για το σκοπό αυτό, έχει επιλεγεί το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλης”, το οποίο είναι το καλύτερο στη χώρα, στο σχεδιασμό έργου και τη σύνθεση των παραπάνω πυλώνων. Παράλληλα, θα προωθηθούν και καινοτόμες δραστηριότητες».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης