Σεισμός στην Αλβανία: «Βομβαρδισμένη πόλη» το Δυρράχιο- 32 οι νεκροί, ανασύρθηκε ζωντανός ένας 25χρονος | 21946846 scaled

Με πόλη που μοιάζει να έχει περάσει πολεμική καταστροφή μοιάζει το Δυρράχιο, μετά το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου στις ακτές της Αλβανίας, στην Αδριατική Θάλασσα. Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσοτέρων από 650 και την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων στο Δυρράχιο, μέχρι και στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Οι ιστορικοί της γείτονας χώρας κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Αλβανία. Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν δεν είχε προηγηθεί μία ώρα πριν την εκδήλωση του σεισμού, ένας μικρότερος της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βγάζοντας, πολύ κόσμο στον δρόμο. Για αυτό τον λόγο δεν αυξήθηκε επιπλέονο αρθιμός των θυμάτων, διότι πολλοί δεν ήταν στις κατοικίες τους εκείνη την ώρα.

Πάνω από 200 μετασεισμοί

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού, καθώς τον ακολούθησαν 250 μετασεισμοί, με τους τρεις να είναι αρκετά ισχυροί. Ο πρώτος ήταν της τάξεως 5,4, ο δεύτερος 4,7 και ο τρίτος 4,5.

Ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά 

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στo Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θούμαν.
Ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 650. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και αναγκάστηκαν  να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο. Ο στρατός της γείτονα χώρας επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αλβανία ζει τις χειρότερες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε το 1979 όταν από το χτύπημα του Εγκέλαδου πέθαναν 136 άνθρωποι.

Η Βοήθεια της Ελλάδας

Η Ελλάδα έστειλε αμέσως κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, που δεν έχασε καθόλου χρόνο και πήγε στην Αλβανία, προσπαθώντας να εντοπίσει και να διασώσει επιζώντες ανάμεσα χαλάσματα των κτιρίων, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή τους, καθώς ένας δυνατός μετασεισμός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα κατάρρευση κτιρίων.

Επιπλέον  κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες περιοχές έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

Μέτα και Ράμα ευχαριστούν την Ελλάδα 

«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε κι ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ράμα: «Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι»

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την βοήθεια του, αλλά και την ηγεσία της Ελλάδας και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.  Σύμφωνα με την ανακοινωση της Ε.Ε τονίζεται πως:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.

Ημέρα εθνικού πένθους η 26η Νοεμβρίου

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η 26η Νοεμβρίου στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες.

Ανασύρθηκε ζωντανός 25χρονος μετά από 21 ώρες εγκλωβισμού

Ζωντανός ανασύρθηκε ένας 25χρονος κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, μετά από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως έκανε γνωστό το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΑΤΑ”.

Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, δήλωσε ότι οι επιζώντες από τον σεισμό λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα από γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα. Η κ. Μαναστιρλίου επισκέφθηκε τραυματίες από τον σεισμό που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Τιράνων και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας τους.

Σεισμός στην Αλβανία: «Βομβαρδισμένη πόλη» το Δυρράχιο- 32 οι νεκροί, ανασύρθηκε ζωντανός ένας 25χρονος | 21946845 1
Σεισμός στην Αλβανία: «Βομβαρδισμένη πόλη» το Δυρράχιο- 32 οι νεκροί, ανασύρθηκε ζωντανός ένας 25χρονος | 21947707
Σεισμός στην Αλβανία: «Βομβαρδισμένη πόλη» το Δυρράχιο- 32 οι νεκροί, ανασύρθηκε ζωντανός ένας 25χρονος | 21947719