Πολιτική

Σκανδαλίδης: «Εκ των πραγμάτων δύσκολο το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ»

Δείτε όσα είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην Α' Αθηνών, Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα δουν τι πραγματικά συνέβη στην πραγματικότητα στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και θα πάρουν θέση, στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει μαζί τους ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «εκ των πραγμάτων δύσκολο» το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, διότι, όπως είπε, έγινε «σε μία εποχή πάρα πολύ κρίσιμη, όπου η πολιτική τους και στην περιοχή είναι μία πολιτική η οποία δεν ευνοεί τα δικά μας συμφέροντα, όπως εμφανίστηκαν, τουλάχιστον, μέχρι τώρα». Πρόσθεσε τις σχέσεις συνεργασίας που έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, το γεγονός ότι «συνέπεσε και με τη συγκυρία αυτή της απαράδεκτης επιλογής της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού» και με την υπόθεση παραπομπής του κ. Τραμπ, σημειώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν ένα αρνητικό κλίμα εκ των προτέρων».

Για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους, τόνισε πως έγινε φανερό ότι επιλέχθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ενώ χαρακτήρισε «θεατή» τον κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ουσιαστικά εξελίχθηκαν οι δηλώσεις των δύο ηγετών κατά την είσοδό τους στο Λευκό Οίκο.

Επίσης παρατήρησε ότι η ανησυχία του ΚΙΝΑΛ αυξήθηκε καθώς μετά τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη δεν ειπώθηκε κάτι για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και για τα ελληνικά συμφέροντα, παρά μόνο ότι η ελληνική πλευρά πέρασε τα μηνύματά της.

Από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ερώτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει διατυπώσει τις θέσεις του και περιμένει την πρόταση του πρωθυπουργού.

«Εμείς δεν έχουμε να κακολογήσουμε ή να υποστηρίξουμε κανένα πρόσωπο. Έχουμε μία άποψη ότι πρέπει να έχει πολιτική συγκρότηση αυτός που σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία των εθνικών θεμάτων θα εκπροσωπήσει τη χώρα έστω και συμβολικά, είναι πολύ σημαντικό αυτό», είπε και συμπλήρωσε: «Να είναι συνέχεια της παράδοσης που όλα τα κόμματα, όλοι οι πρωθυπουργοί μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1994 με την εκλογή του κ. Στεφανόπουλου, τον θεωρούσαν άσκηση εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία στο πολίτευμα και να υπάρχει και μια υποτυπώδης έννοια της ενότητας των Ελλήνων. Γι' αυτόν το λόγο είπαμε ότι πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλά πρόσωπα που μπορεί να κάνουν αυτή τη δουλειά. Ας αποφασίσει ο πρωθυπουργός με βάση τις δικές του απόψεις να μας πει τι θέλει. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας του παρέδωσε τα κλειδιά να εκλέξει όποιον πρόεδρο θέλει. Εμείς θα πούμε τη γνώμη μας αφού ακούσουμε την πρόταση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία σε αυτό».

Για το ενδεχόμενο να είναι γυναίκα σχολίασε «μακάρι να είναι και γυναίκα» και σημείωσε: «Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά. Να είναι του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, να είναι άνθρωπος που να είναι πολιτικά ενεργός, δηλαδή, να μην είναι απόμαχος, να υπάρχει μία σχέση με τα εθνικά θέματα και να εκφράζει με τρόπο συγκροτημένο και ουσιαστικό τα συμφέροντα της χώρας».

Αναλογικό εκλογικό σύστημα με διασφάλιση κυβερνησιμότητας

Ως προς το ζήτημα του εκλογικού νόμου είπε ότι την πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση. Όταν η κυβέρνηση καταθέσει την πρότασή της, τότε θα συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο.

Για το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, έχει διατυπώσει τη θέση που λέει «όχι» στο σύστημα απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα και «ναι» σε ένα πραγματικά πολύ αναλογικό εκλογικό σύστημα που που θα διασφαλίζει, όμως, μια κυβερνησιμότητα με ποσοστό πάνω από το 40%-41%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης