Μετάλλαξη «Δ»: Μάσκα σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και για εμβολιασμένους στο Λος Άντζελες

Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται δύο βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης, από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, ξέσπασε μάλλον την πλέον ακατάλληλη στιγμή. Την Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Μπάντεν-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο.

Τα μέλη της γερμανικής Βουλής, Nikolas Löbel, του CDU και ο Georg Nüsslein, της συμμαχικής Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU),  παραιτήθηκαν από τα κόμματα τους, μετά την αποκάλυψη ότι έλαβαν εξαψήφια ποσά για να συστήσουν κατασκευαστές μασκών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενώ επίσης έκαναν και τους μεσάζοντες μεταξύ επιχειρήσεων και εταιρειών ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες μάσκες.  

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο, στις αρχές της πανδημίας, δεν υπήρχε επάρκεια μασκών και οι τιμές τους είχαν καταγράψει αλματώδη αύξηση. Τότε, όπως αναφέρει η DW, κάποιοι έβγαλαν γρήγορα λεφτά, πατώντας πάνω στην κρίση.  Οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν και τους δύο πολιτικούς. 

Ο Löbel, από το Mannheim, εγκατέλειψε το CDU και παραιτήθηκε από το κοινοβουλευτικό του αξίωμα. Μιλώντας στη συντηρητική εφημερίδα  Die Welt, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.  

«Ως μέλος της Bundestag, και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένο συγκυρία της πανδημίας, θα έπρεπε να διενεργώ τις εμπορικές μου συναλλαγές με μεγαλύτερη ευαισθησία», δήλωσε ο Löbel. Του καταλογίζεται ότι έλαβε 250.000 € σε προμήθεια.

Αλλά ο Nüsslein διατυπώνει μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Παραιτήθηκε από το κοινοβουλευτικό κόμμα CSU της Βαυαρίας, λέγοντας ότι σκοπεύει να διατηρήσει την έδρα του ως ανεξάρτητος προς το παρόν, παρά την οργή ορισμένων συναδέλφων του στο CSU.

Ο Markus Blume, γενικός γραμματέας της CSU, δήλωσε στο κανάλι ARD ότι νιώθει ανακούφιση από την παραίτηση Nüsslein: «Αυτό το βήμα ήταν αναπόφευκτο και περιορίζει την πολιτική ζημιά στο κόμμα».

Πιέζουν οι Πράσινοι

Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται ικανοποιημένη από τις παραιτήσεις των δύο βουλευτών. Για τον αντιπρόεδρο του κόμματος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ, το σκάνδαλο συνδέεται με τα 15 χρόνια της εξουσίας του CDU / CSU με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ. Για τον ίδιο, ειδικά πριν από ένα χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας του CDU Γενς Σπαν υποδέχτηκε πολλές εταιρείες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Και, φυσικά, οι συντηρητικοί πολιτικοί τείνουν να έχουν καλύτερη γραμμή επικοινωνίας για τις επιχειρηματικές επαφές από τους πολιτικούς άλλων κομμάτων. 

«Δεύτερον, υπάρχει μια ιδιαίτερη εγγύτητα στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην έλλειψη συνείδησης σχετικά με το κατά πόσον οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές ίσως δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε ο Χάμπεκ.