Από το περασμένο Σαββατοκύριακο η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο επανήλθε στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα εξακολουθήσει να έχει ανοδική πορεία, όπως άλλωστε αρμόζει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών στον Όλυμπο, σχεδόν τα 2/3 προέρχεται κάθε χρόνο από διάφορες χώρες του κόσμου, από 70 διαφορετικές εθνικότητες κατά μέσο όρο. Ο κορωνοϊός άλλαξε φέτος την ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών, όχι όμως και τον αριθμό τους. Αυτήν την εποχή, το 85-90% όσων ανεβαίνουν στο βουνό είναι Έλληνες είτε έμπειροι ορειβάτες είτε άνθρωποι που αποφάσισαν φέτος να επισκεφτούν κάποιον ορεινό προορισμό.

Η Βασιλική Σκουρολιάκου από τη Λιβαδειά αγαπά την πεζοπορία, αλλά είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Όλυμπο. Εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το βουνό αποτελεί φέτος, λόγω κορωνοϊού, πιο άνετο τρόπο διακοπών, καθώς η μετακίνηση γίνεται οδικώς και στη συνέχεια με τα πόδια. «Μπορείς να κρατάς αποστάσεις, μένεις σε σκηνή και αποτελεί ιδανική».

Την τελευταία δεκαετία, η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο έχει αυξηθεί κατά 200%, τάση που δε φαίνεται να έχει επηρεάσει ούτε η πανδημία.

Τα μέτρα προστασίας λόγω του κορωνοϊού μέσα στα καταφύγια είναι αυστηρά, με μειωμένη πληρότητα, όπως απαιτούν οι συνθήκες, αλλά ο κόσμος βρίσκει «καταφύγιο» στα αντίσκηνα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το τελευταίο του Ιουλίου, το Οροπέδιο των Μουσών «φιλοξένησε» 62 αντίσκηνα.

«Στην αρχή της περιόδου είχαμε πολλές επιφυλάξεις. Λέγαμε να σωθεί η σεζόν, αλλά τελικά ο κόσμος μας τιμά με το παραπάνω με την παρουσία του», σημειώνει ο Μιχάλης Στύλλας. «Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια σταδιακή στροφή του κόσμου προς το βουνό. Σε αυτό συμβάλλει και η μεγαλύτερη προβολή, ιδιαίτερα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και η αύξηση σε πιστοποιημένους συνοδούς», παρατηρεί ο κ. Νίκας και ο κ. Στύλλας καταγράφει τη «δίψα του κόσμου να ανέβει στο βουνό»!

Όσον αφορά στα νησιά και συγκεκριμένα τη Ρόδο, ολοένα και συνεχώς αυξάνονται οι αφίξεις των τουριστών στο αεροδρόμιο του νησιού, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Fraport.

Την ίδια στιγμή, στον Πειραιά οι ουρές για την επιβίβαση στα πλοία φτάνουν μέχρι και τα 100 μέτρα, ενώ η χρήση της μάσκας εντός αυτών είναι υποχρεωτική, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουλίου καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων, αφού σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου 15ημέρου, οι αφίξεις παρουσιάζουν ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 130%.

Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου πραγματοποιήθηκαν 44 πτήσεις.

Από αυτές κατέφτασαν 6.108 ξένοι επισκέπτες, ενώ την Κυριακή 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 34 πτήσεις κατά τις οποίες αφίχθησαν 5.225 ξένοι επισκέπτες.

Αν συνυπολογιστούν και τα στοιχεία της Παρασκευής 16 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία αφίχθησαν στο νησί 3.688 τουρίστες μέσω 17 πτήσεων τότε ο αριθμός των τουριστών που έφθασαν στο νησί της Ρόδου στο τριήμερο 16-19 Ιουλίου μέσω 96 πτήσεων είναι 15.121.

Από την επανέναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν (1η Ιουλίου) ως και τις 19 Ιουλίου μέσω 341 πτήσεων στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» αφίχθησαν συνολικά 56.341 τουρίστες. 

Παρ όλα αυτά, στον συνολικό αριθμό επισκεπτών πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του Διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού αλλά και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Η κίνηση του επιβατικού κοινού μέσω της ακτοπλοΐας ήταν σημαντικά αυξημένη την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ενώ σύμφωνα με τις πωλήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ως τις αρχές Αυγούστου, τα πλοία με προορισμό τα Δωδεκάνησα θα κινηθούν στο όριο της επιτρεπόμενης χωρητικότητας.

Αναφορικά με τα σχετικά συγκεντρωτικά στοιχεία σε σχέση με τη χώρα προέλευσης για το διάστημα από την 1η–15η Ιουλίου 2020, οι τουρίστες που επέλεξαν για τις διακοπές τους το νησί της Ρόδου, είναι Γερμανοί σε ποσοστό 36,70%, Πολωνοί σε ποσοστό 14.80% και Τσέχοι σε ποσοστό 8.90%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανομή των αφίξεων ανά χώρα προέλευσης αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά κατά το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, αφού σε αυτό θα αποτυπωθούν οι αφίξεις από την Αγγλία οι οποίες άνοιξαν την 15η Ιουλίου.