Η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον προανήγγειλε την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τους όρους ενός πιθανού δεύτερου μετά από το 2014 δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί πριν από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου για την ανάδειξη της νέας τοπικής κυβέρνησης.

Η ηγέτιδα του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) είχε παγώσει τα σχέδια για το νομοσχέδιο τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά την παρουσίαση του νομοθετικού προγράμματος της κυβέρνησής της για την περίοδο έως τις εκλογές, η κα Στέρτζιον είπε ότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού παραμένει προτεραιότητα, αλλά πρόσθεσε ότι οι συνθήκες δικαιολογούν την αναβίωση των σχεδίων για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν για πρώτη φορά μία σταθερή πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας, κάτι που θα ανέτρεπε το αποτέλεσμα του 2014 όταν το 55% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως για να διενεργηθεί το δημοψήφισμα θα πρέπει να υπάρξει το πράσινο φως από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου, πιθανότητα που έχει αποκλείσει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.