Το θέμα της επέκτασης της στρατιωτικής θητείας μπορεί να έκλεισε εδώ και μερικούς μήνες ως πιθανό προς αναθεώρηση, αλλά θα επανέλθει οσονούπω στην ατζέντα, αφού οι εξελίξεις με την Τουρκία δεν προβλέπονται ομαλές. Ειδικά τώρα που οι τούρκοι ανακοίνωσαν την παράταση της στρατιωτικής θητείας κατά έναν μήνα… 

Συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, πρότειναν (στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος και θα αποφασίσει) την παράταση κατά ένα μήνα της στρατιωτικής θητείας χιλιάδων στρατιωτών, ξεκινώντας απο την στρατιωτική σειρά που θα απολυόταν το προσεχές διάστημα. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απόφαση απο τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι “παροικούντες της Ιερουσαλήμ” θεωρούν το θέμα σχεδόν λήξαν, και την απόφαση δεδομένη.

Βέβαια, υπάρχει ένα λεπτό σημείο, αφού η απόφαση παράτασης της θητείας, δεν φαίνεται να είναι μόνιμη για την Τουρκία, αλλά προσωρινή, μια και εκτός από την παράταση της θητείας, αναβλήθηκε και η στρατολόγηση νέων στρατιωτών εξαιτίας του κορονοϊού. Δηλαδή οι τούρκοι λένε ότι η παράταση αφενός και η αναβολή στράτευσης αφετέρου γίνονται μόνο για την προστασία των στρατιωτών, αλλά και αυτών που επρόκειτο να καταταγούν. 

Ανεξάρτητα για ποιους λόγους συμβαίνουν όσα συμβαίνουν με την θητεία στην Τουρκία, έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί τάσσονται αναφανδόν υπέρ της επέκτασης της στρατιωτικής θητείας έστω κατά ένα ή δυο μήνες, για μια περίοδο πέντε ετών, προκειμένου η χώρα μας να είναι άρτια προετοιμασμένη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Τόσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τάσσονται υπέρ του επαγγελματικού στρατού αλλά οι ανώτατοι αξιωματικοί αναγνωρίζουν ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, και με την ύφεση προ των πυλών, είναι πολύ δύσκολο να εξαγγελθούν οι απαραίτητες θέσεις επαγγελματιών οπλιτών. Η αύξηση της θητείας έστω για έναν έως τρεις μήνες, είναι ένας τρόπος να παραμείνει η επάνδρωση μάχιμων μονάδων σε πολύ καλά επίπεδα, ειδικά αυτό το διάστημα που εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού έχει αναβληθεί η κατάταξη νέων κληρωτών, αλλά η απόλυση όσων συμπλήρωσαν τη θητεία γίνεται κανονικά, η κατάσταση δεν είναι εύκολη. 

Βέβαια, στα σύνορα υπάρχει άρτια οργάνωση, και επάνδρωση ικανή να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση, όπως διαβεβαιώνουν οι στρατιωτικοί και όπως είδαμε άλλωστε τι έγινε στον Έβρο. Όμως συνομιλητές του vradini.gr θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει αν σταθμίσει εκ νέου τα πράγματα, και να πάρει αποφάσεις εν ψυχρώ, κάνοντας παράλληλα έναν σχεδιασμό για το μέλλον. 

Η παράταση της θητείας στην Τουρκία φέρεται να αφορά τώρα περίπου 50 έως 60.000 στρατιωτών και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων της δυνάμεων. Το θέμα είχε τεθεί και στο παρελθόν, με την στρατιωτική ηγεσία να εισηγείται στο Νίκο Παναγιωτόπουλο σταδιακή αύξηση της θητείας από τους 9 που είναι σήμερα στους 12 μήνες. Επίσης είχε βρει υποστηρικτές πολλά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος οι οποίοι είχαν τότε ανακινήσει το ζήτημα. Κάτι που ο υπουργός Άμυνας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, απέρριψε λέγοντας ότι επι του παρόντος δεν υπάρχει θέμα.Το βέβαιο είναι πως το θέμα θα επανέλθει, ειδικά τώρα που οι ανάγκες φύλαξης των συνόρων είναι ιδιαίτερα αυξημένες.