Σκλαβενίτης: Αύξηση κύκλου εργασιών και βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη | Sklavenitis Gerasimos 04 10 20

Την σταθερά αναπτυξιακή πορεία του ομίλου, επιβεβαιώνουν η αύξηση του κύκλου εργασιών και τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, των Ελληνικών  Υπεραγορών  Σκλαβενίτη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γεράσιμο Σκλαβενίτη.

Πιο αναλυτικά, στα 3,28 δισ. ευρώ,  ανήλθε ο τζίρος του ομίλου,  ενισχυμένος κατά 9% έναντι 3,01 δισ. ευρώ που ήταν το 2018.

Σε επίπεδο μικτής κερδοφορίας τα αποτελέσματα εμφανίζονται ενισχυμένα στα 835,2 εκατ. ευρώ έναντι 735,9 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ενισχύθηκαν ανήλθαν σε 174,4 εκατ. ευρώ (χωρίς την επίδραση του ΔΠΧΠ 16: 82,3 εκατ. ευρώ) από 17,7 εκατ. ευρώ το 2018

Όσον αφορά τα συγκρίσιμα (πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16) κέρδη προ φόρων, αυτά  ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 60,2 εκατ. ευρώ το 2018.

Συγκεκριμένα, για την εταιρεία Ελληνικές  Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,63 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11%.

Τα μικτά κέρδη άγγιξαν τα 694,5 εκατ. ευρώ από 595,8 εκατ. ευρώ το 2018 και τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ανήλθαν σε 151,3 εκατ. ευρώ (χωρίς την επίδραση του ΔΠΧΠ 16: 72,9 εκατ. ευρώ), έναντι 13,3 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα συγκρίσιμα (πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16) κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 54,4 εκατ. ευρώ το 2018

Μάλιστα, τα δημοσιευμένα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας και του ομίλου επιβαρύνθηκαν κατά 9,7 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΠ 16, και διαμορφώθηκαν σε ζημία 1,2 εκατ. ευρώ και 6,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται  ότι στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του πλάνου ανακαίνισης 99 καταστημάτων και η ενσωμάτωση των 12 καταστημάτων της Κρόνος στην περιοχή της Αχαΐας, που  λειτουργούν υπό το σήμα της Σκλαβενίτης.

Παράλληλα, ο όμιλος Σκλαβενίτη εντός του 2019,  υλοποίησε επενδύσεις 53 εκατ. ευρώ και προχώρησε στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP

Το δίκτυο του ομίλου αριθμεί σήμερα 497 καταστήματα και  το ανθρώπινο δυναμικό  ανέρχεται σε 30.000, ενώ  η ΕΥΣ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην οργανωμένη αγορά λιανεμπορίου (30%) και διαθέτει 427 καταστήματα.

Επίσης, 2 e-hub για την εξυπηρέτηση των online πωλήσεων, με το ανθρώπινο δυναμικό της να προσεγγίζει τους 26.000.

Όσον αφορά το 2020, αναμένεται διψήφια ανάπτυξη, με την τρέχουσα χρήση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να παρουσιάζει το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου,  αυξημένη κατανάλωση σε είδη διατροφής και οικιακής χρήσης, ενώ ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά που επηρέασαν τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής. 

Σε επίπεδο εννεαμήνου, η Σκλαβενίτης παρουσιάζει σταθερά διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη που αποδίδεται σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων και πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα,  συνοδεύεται με την είσοδο τους πρώτους μήνες του 2020, στο ψηφιακό λιανεμπόριο, μέσω της επένδυσης στο caremarket.gr, η αναβάθμιση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός του έτους θα ενσωματωθεί πλήρως στο brand Σκλαβενίτης.

Στη στρατηγική συνεργασία με την πλατφόρμα online παραγγελιών efood, αλλά και στη δημιουργία δεύτερου e-hub στην Πέτρου Ράλλη, για την ομαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των online παραγγελιών.

Στην πρόσληψη 1.500 ατόμων, με στόχο την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, στις ανακαινίσεις καταστημάτων και σε επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές για τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών της.

Μέχρι το τέλος του έτους, η online παρουσία της Σκλαβενίτης αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με το λανσάρισμα του sklavenitis.gr και την ενίσχυση των διαθέσιμων υποδομών που θα υποστηρίξουν την βέλτιστη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης προχώρησε στην καταβολή έκτακτης παροχής ύψους 5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της.