Δραματικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κορωνοϊός καλπάζει και οι διαθέσιμες κλίνες, εν μέσω έξαρσης της Covid-19, είναι κατειλημμένες.

Όπως μετέδωσε χθες Πέμπτη ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, το υπουργείο Υγείας επέδωσε τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης να διαθέσουν άμεσα 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 μέχρι τις 21:00 το βράδυ, διαφορετικά θα υπάρξει επίταξη.

«Σας καλούμε όπως ζητήσετε από τα μέλη σας να μας ορίσουν σήμερα μέχρι τις 21.00 μμ, 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID 19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των νοσηλευομένων τους και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών τους και να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον οριακή και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών πιθανόν να βρίσκεται προ των πυλών.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, απάντησε ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει, οπότε αναμένεται η επίταξη από το υπουργείο Υγείας. O πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών κάνει λόγο για κάτι ασύμφορο για τις κλινικές. Όπως αναφέρει, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια απόφαση λόγω του κόστους των φαρμάκων και του οξυγόνου, ενώ υπάρχει αδυναμία και σε επίπεδο κλινών. 

Εξάλλου, για το ενδεχόμενο αυτό είχε μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών επισήμανε σήμερα Παρασκευή στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πως ο λόγος της άρνησης των κλινικαρχών να διαθέσουν τις κλινικές τους είναι ότι θα υπάρξει ραγδαία και «ύπουλη» μετάδοση του κορωνοϊού σε ανθρώπους που ήδη νοσηλεύονται σε αυτές και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως π.χ. καρκινοπαθείς).

Η. Μόσιαλος: Αν δεν απαντήσουν, επίταξη το πρωί

«Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα. Δεν το έκαναν. Είδαμε, παράλληλα, νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει 100% πληρότητα στις ΜΕΘ

Παρά τα συνεχόμενα και συνεχιζόμενα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι σταθερά σε μεγάλα νούμερα.

Σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν εκτοξευθεί «μια ανάσα» πριν τους 500. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 59 νέοι θάνατοι και 3.227 νέα κρούσματα ενώ «πρωταθλήτρια» ξανά με 774 μολύνσεις είναι η Θεσσαλονίκη και ακολούθως η Αττική με 646.

Οι υγειονομικές δυνάμεις αν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.

Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1.204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ χθες, Τετάρτη έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρ΄όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.

-42/42 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ
90 εισαγωγές (στην εφημερία του νοσοκομείου χθες)
20 ύποπτα κρούσματα
2 διασωληνώσεις

-40/40 ΜΕΘ στο Παπαγεωργίου
126/173 κλινικές

-100% πληρότητα στις ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο
Ανοίγουν 5 νέες κλίνες

-Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
24/24 ΜΕΘ
Ανοίγουν 4 νέες κλίνες
Αναστάλλονται τα επείγοντα χειρουργία (θα διακομίζονται στο Νοσοκομειακό)

-Νοσοκομείο Τρικάλων
100% πληρότητα στις ΜΕΘ
Δαικομιδές non – covid σε Λαμία και Χαλκίδα