Η αρχή έγινε την περασμένη Δευτέρα και έπεται η συνέχεια την Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον κύκλο των επισκέψεων του στα υπουργεία, βρισκόμενος στο υπουργείο Εσωτερικών. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να καταδείξει τη σημασία που δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στο ευαίσθητο ζήτημα της τηλεργασίας εν μέσω κορωνοϊού. 

Πέρα όμως από τον σημειολογικό χαρακτήρα της κίνησης, υπάρχει και ο ουσιαστικός. Για το Μέγαρο Μαξίμου ο έλεγχος των μελών του υπουργικού συμβουλίου αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα. Από την πρώτη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταστάθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από  την τεχνοκρατική προσέγγιση των κυβερνητικών στόχων.

Για το σκοπό αυτό υπουργοί και υφυπουργοί έχουν λάβει το γνωστό «μπλε» φάκελο που διαρκώς ανανεώνεται με μετρήσιμους στόχους. Οι στόχοι αυτοί επικαιροποιήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν το υπουργικό συμβούλιο έλαβε το σχέδιο  δράσης για το 2021, το οποίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο πλαίσιο λοιπόν της συνεχούς αξιολόγησης ,εδώ και περίπου έξι μήνες, εντοπίστηκε ένα σημαντικό έλλειμα στην συνεργασία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόσταση μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών και των υπουργών ήταν κάτι που προβλημάτιζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εδώ και αρκετό καιρό στοιχείο που με κάθε αφορμή ο πρωθυπουργός φρόντιζε να το κάνει γνωστό σε όλους όσοι έπρεπε.  

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας είχαν παραπονεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις κλειστές πόρτες που έβρισκαν όταν προσπαθούσαν να συνομιλήσουν με υπουργούς και υφυπουργούς. 

Αυτό το κλίμα θέλησε να αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης όταν έλαβε το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, στην αρχή της εβδομάδας, απευθυνόμενος προς τα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναλαμβάνουν θέσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών αλλά και υφυπουργών. 

«Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ήταν μία αναφορά που δεν έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα καθώς όλο το βάρος έχει πέσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μία αναφορά που ουσιαστικά δεν αφήνει περιθώρια ολιγωρίας για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.