Ναρκισσιστές όσοι εμπιστεύονται τα άστρα

Δείτε επίσης

Τι προκύπτει για την προσωπικότητα όσων ασχολούνται με την αστρολογία με βάση τα ευρήματα σουηδικής έρευνας

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στην αστρολογία και στα ωροσκόπια τείνουν να έχουν πιο ναρκισσιστικές τάσεις στην προσωπικότητά τους και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Σουηδών ψυχολόγων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Ίντα Άντερσον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ψυχολογίας «Personality and Individual Differences», μελέτησαν 264 ανθρώπους (το 87% γυναίκες) ηλικίας 25 έως 34 ετών. Συσχετίστηκε η πίστη στην αστρολογία με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια και ψυχομετρικά τεστ, καθώς και τεστ νοημοσύνης.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Διαπιστώθηκε σαφής συσχέτιση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και στην πίστη στην αστρολογία, ενώ παράλληλα -αν και σε μικρότερο βαθμό- όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης νοημοσύνης τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πιστεύει κανείς στην αστρολογία. Οι γυναίκες και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να δίνουν βάση στις αστρολογικές προβλέψεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγωκεντρική οπτική γωνία των ναρκισσιστών ευνοεί την αστρολογία, ενώ ενισχύει και την πλανημένη πεποίθησή τους ότι η αστρολογία έχει επιστημονική βάση, καθώς οι ναρκισσιστές τείνουν να αρνούνται τα πραγματικά γεγονότα. Καθόλου τυχαία, ο τίτλος της σουηδικής μελέτης είναι «Ακόμη και τα άστρα νομίζουν ότι είμαι ανώτερος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία -υποτίθεται- ορθολογική εποχή η αστρολογία έχει πολλούς «πιστούς», μεταξύ των γυναικών περισσότερο από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «η αστρολογία εμφανίζει αύξηση δημοφιλίας, παρά την έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης. Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η αρχαία πρακτική της μελέτης των θέσεων και κινήσεων των ουρανίων σωμάτων -με την πεποίθηση ότι αυτά επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά- γνωρίζει τέτοια αναζωπύρωση».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να στραφούν στην αστρολογία σε περιόδους προσωπικών και κοινωνικών κρίσεων, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί μία ψευδοεπιστήμη είναι δημοφιλής σε μία εποχή όπως η δική μας, που φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με διάφορες κρίσεις (υγείας όπως η πανδημία, οικονομικές όπως η ανεργία, περιβαλλοντικές όπως η κλιματική αλλαγή κ.ά.).

Οι Σουηδοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι «αν και ο εναγκαλισμός της αστρολογίας φαίνεται αθώος, παρόλα αυτά είναι δυνατό να διευκολύνει την άκριτη σκέψη και να ευνοήσει τις προκαταλήψεις». Ακόμη, προειδοποιούν ότι «η πίστη στην αστρολογία συσχετίζεται με την πίστη σε πολλές άλλες ψευδοεπιστήμες, καθώς και με την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, πράγμα που δείχνει ότι μπορεί, τελικά, να μην είναι και τόσο αβλαβής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν