Σοφία Βούλτεψη: Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει για τους πρόσφυγες

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη τονίζει πως η Ελλάδα δεν θα κάνει ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά η οποία θα εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Με το βλέμμα στραμμένο στη γειτονική χώρα, τονίζει πως η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της σε όλη την επικράτεια και βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τυχόν νέο κύμα προσφύγων που θα θελήσει η Τουρκία να ανοίξει για τα δικά της συμφέροντα.

Κυρία υφυπουργέ, γνωρίζω ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, υπό προϋποθέσεις βεβαίως. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα και προς ποια κατεύθυνση;  

«Όπως πολλές φορές έχω πει, μεταναστευτική πολιτική, μόνο με αφίξεις δεν γίνεται. Η μεταναστευτική πολιτική περιλαμβάνει και απελάσεις/επιστροφές και ένταξη. Η ένταξη αφορά όλους εκείνους στους οποίους η χώρα προσφέρει τη διεθνή προστασία και δικαιούνται να βρίσκονται στη χώρα για όσο διάστημα διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες στις δικές τους πατρίδες. Στο διάστημα αυτό, είναι χρήσιμο να μπορούν να στέκουν στα πόδια τους και να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό –δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους– με κάθε λογής επιδόματα. Όταν η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε με την ψήφο του λαού στην εξουσία, το μόνο ενταξιακό πρόγραμμα που υπήρχε ήταν το HELIOS, που εκτελείται από τον ΔΟΜ. Στα χαρτιά, βέβαια, διότι η συμφωνία είχε υπογραφεί λίγο πριν από τις εκλογές. Σήμερα, μετά την υπογραφή μνημονίων με τον ΔΟΜ και την UNISEF –ενώ επίκειται ένα ακόμη με την Ύπατη Αρμοστεία– έχουμε ήδη ετοιμάσει σειρά προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε., προκειμένου να μην επιβαρύνονται ο κρατικός προϋπολογισμός και οι τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για πρωτοποριακά προγράμματα, που περιλαμβάνουν τομείς της Οικονομίας, αλλά και την εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την αποφυγή της ενδο-οικογενειακής βίας, της εμπορίας ανθρώπων και κάθε μορφής βία».

Οι προσφυγικές ροές κινούνται σε χαμηλούς ρυθμούς, ευτυχώς, σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο σας ανησυχεί η προσφυγική κρίση που εξελίσσεται με αφορμή το Αφγανιστάν;

«Είναι προφανές ότι από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έχει θέσει σε επιφυλακή Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής: Φύλαξη συνόρων και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Κατά τη γνώμη σας ή αν έχετε και πληροφορίες, εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει και αυτή τη φορά τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ή θα εκτοξεύσει απειλές προς την Ευρώπη απαιτώντας περισσότερα χρήματα και αναδιαμόρφωση του συνολικού προγράμματος για τους πρόσφυγες;

«Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Επομένως δεν θα γίνει ανεκτή καμιά προσχηματική συμπεριφορά ή νέα απόπειρα εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Η ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εσωτερικό της, με την κοινή της γνώμη, πλέον, να διαφωνεί με τις πρακτικές του Ερντογάν όσον αφορά στη χρησιμοποίηση του Μεταναστευτικού προκειμένου να ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα για γεωπολιτικούς λόγους και στην Ε.Ε. για περισσότερα κονδύλια».

Με αφορμή την υφιστάμενη κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων φοβάστε μην τυχόν δημιουργηθούν και νέες εντάσεις σε αυτούς τους χώρους, όπως πρόσφατα στη Σάμο;

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται τέτοιες έκνομες ενέργειες».

Πρόσφατα έγινε μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για ένα δημοσίευμα που αφορούσε ονόματα μικρών παιδιών του Νηπιαγωγείου, το οποίο «προώθησε», όπως λέει ο ίδιος, ο κ. Κ. Μπογδάνος, κάνοντας λάθος. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Το πρώτο πράγμα για το οποίο ενημερώνονται όσοι πατάνε το πόδι τους στη χώρα είναι ότι στην Ελλάδα η Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Είναι υποχρέωση της χώρας να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Είναι μία ηθική υποχρέωση. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Υπάρχουν δυσκολίες. Γι’ αυτό και υπέγραψα μνημόνιο με την UNISEF για την ομαλή μετάβαση από την άτυπη στην τυπική Εκπαίδευση».

Με αφορμή το νέο κύμα πανδημίας με τη μετάλλαξη «Δ» πόσο έτοιμα είναι τα κέντρα φιλοξενίας έτσι ώστε να μην νοσήσουν οι πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα μας και δεν υπάρξει μετάδοση του ιού;

«Από την πρώτη στιγμή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να μην υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας και, όπως είδατε, δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα».

Πόσοι πρόσφυγες αιτούνται, αυτή την ώρ,α ασύλου και πόσοι έγιναν δεκτοί πληρώντας τις προϋποθέσεις;

«Η διαδικασία απονομής ασύλου είναι διαρκής, αλλά όχι εφάπαξ. Το άσυλο επανεξετάζεται, προκειμένου να κριθεί αν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους παρασχέθηκε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι εκκρεμότητες καταγράφουν μείωση κατά 48% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (50.145 σε σχέση με 96.041 τον Αύγουστο του 2020). Επίσης ενδεικτικά, αναφέρω ότι από τις 4.536 αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο σε πρώτο βαθμό, το 42% κρίθηκαν απαράδεκτες, το 21% ήταν θετικές, το 14% απορριπτικές και το 23% λοιπές διοικητικές πράξεις. Σημειώστε ότι το 2013 είχαμε 4.814 αιτήσεις ασύλου, το 2014 9.431, το 2015 13.187, το 2016 51.044, το 2017 58.634, το 2018 66.952, το 2020 40.557, το 201 17.202. Οι αριθμοί δείχνουν πως η μεγάλη έκρηξη παρατηρήθηκε μετά το 2015, όταν, επί ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήθηκε η καταστροφική πρακτική των γενικών προσκλητηρίων και των ανοιχτών συνόρων».

Με τις επιστροφές και τις απελάσεις, τι γίνεται;

«Υπάρχουν οικειοθελείς επιστροφές, στις οποίες πρωτοστατεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, καθώς επίσης και οι μετεγκαταστάσεις. Μια τέτοια περίπτωση μετεγκατάστασης είναι η οικογένεια της μικρής Αρεζού, την οποία υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στην οποία είχα την τιμή να προσκληθώ, όπως και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Αγαπηδάκη. Η μικρή Αρεζού πήρε υποτροφία για τη Βοστώνη και η οικογένειά της θα μετεγκατασταθεί στην Πορτογαλία. Όσο για τις απελάσεις, κακά τα ψέματα. Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα απελάσεων».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»