Πέντε «γραμμές άμυνας», ώστε να ανοίξει με ασφάλεια ο κλάδος του Τουρισμού, έχει ετοιμάσει το αρμόδιο υπουργείο. «Για το άνοιγμα του Τουρισμού, που σχεδιάζουμε στις 14 Μαΐου, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της προστασίας της υγείας όλων», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Παράλληλα, τονίζει ότι ο στόχος είναι το 2021 να αποτελέσει χρονιά δυναμικής ανάκαμψης για τον Τουρισμό, και συνεπακόλουθα για ολόκληρη την εθνική Οικονομία και τη χώρα.

Κυρία υφυπουργέ, με ποιους όρους ανοίγει ο Τουρισμός στις 14 Μαΐου και με ποια κίνητρα σε ιδιοκτήτες μεγάλων μεσαίων και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, έτσι ώστε να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταλύματα;

«Για το άνοιγμα του Τουρισμού που σχεδιάζουμε στις 14 Μαΐου, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της προστασίας της υγείας όλων. Και για αυτό, έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει ένα σχέδιο με 5 βασικά σημεία, τις “5 γραμμές άμυνας”. Συγκεκριμένα, είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα με την προϋπόθεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από κορωνοϊό, διατήρηση του επιτυχημένου συστήματος δειγματοληπτικών ελέγχων “EVA”, περιορισμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία COVID, και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλων των κανόνων ασφαλείας που θα ισχύουν στη χώρα μας. Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, έχουν υποστεί δυσανάλογο πλήγμα από την πανδημία, αλλά και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και εργαζομένους, συνεχίζεται η στήριξη μέσω των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την Οικονομία και την εργασία, με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τη διεύρυνση περιόδων αποπληρωμής Επιστρεπτέων Προκαταβολών, το “Γέφυρα 2”, το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών, και αναμένεται το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό».

Αναμφίβολα ο Τουρισμός αποτελεί την κορωνίδα του ΑΕΠ της χώρας, η οποία ευελπιστεί μετά τον κορωνοϊό να σταθεί οικονομικά όρθια. Ποιος είναι, επομένως, ο στόχος, εκτός φυσικά από το ασφαλές άνοιγμα;

«Στόχος μας είναι το 2021 να αποτελέσει χρονιά δυναμικής ανάκαμψης για τον Τουρισμό, και συνεπακόλουθα για ολόκληρη την εθνική Οικονομία και τη χώρα. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν διατηρεί τα διαχρονικά πλεονεκτήματά του: απαράμιλλη φυσική ομορφιά, υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, πολυετή εμπειρία και επαγγελματισμό του κόσμου του ελληνικού Τουρισμού, και, βέβαια, την ασύγκριτη ελληνική φιλοξενία. Επιπρόσθετα, διαθέτει και το πλεονέκτημα ενός υγειονομικά ασφαλούς προορισμού, με έναν ιδιαίτερα χαμηλό δείκτη απωλειών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών, ειδικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Και οι ελληνικοί προορισμοί είναι από τους πιο επιθυμητούς για τις διακοπές του 2021, όπως φαίνεται από τις διεθνείς κατατάξεις ταξιδιωτικών προορισμών, στις οποίες, μάλιστα, συνεχώς ανεβαίνουμε. Κατά συνέπεια, υπάρχουν οι προϋποθέσεις η φετινή χρονιά να είναι μία χρονιά ανόδου, παρά τις προκλήσεις, και για την πραγμάτωση αυτού του εθνικής σημασίας σκοπού εργαζόμαστε».

Θα υπάρχουν και φέτος ειδικά καταλύματα για ξένους επισκέπτες που διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό;

«Ναι, κύριε Γιακουμή, και φέτος θα υπάρχουν καταλύματα για περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων. Αν, σε οποιαδήποτε στιγμή, διαπιστωθεί ότι είναι θετικός σε COVID, θα υπάρχει περιορισμός του σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή δομή, όπως έγινε και πέρσι, με πλήρη εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη φιλοξενία των ατόμων που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, αλλά και για τις στενές επαφές τους. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν λάβει το ειδικό πρωτόκολλο Healthfirst, με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και των ειδικών οδηγιών για το χώρο της καραντίνας».

Τα εμβόλια θα είναι υποχρεωτικά για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι;

«Όχι. Θα μπορούν να ταξιδέψουν με προηγούμενο αρνητικό τεστ ή με πιστοποιημένη ανάρρωση από COVID, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει και το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, πρωτοβουλία που θυμίζω ότι έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την πρότασή του τον Ιανουάριο και προχωράει με ταχύτητα. Πράξη που έχει εισπράξει διεθνώς θετική υποδοχή, έστω και αν η πρωτοβουλία αμφισβητήθηκε και σχεδόν λοιδορήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα».

Κάποιοι τουρίστες, ήδη έρχονται σταδιακά στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, τι γίνεται από τη στιγμή που τα καταστήματα Εστίασης είναι κλειστά, τα μουσεία και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία θα ανοίξουν, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μετά το Πάσχα;

«Όσοι έρχονται στην Ελλάδα από κράτη της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν αυτή τη στιγμή, μέχρι και τις 19/4 πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών και να περιορίζονται στον τόπο προσωρινής διαμονής τους για 7 ημέρες. Ειδικά στην περίπτωση των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός έχει ήδη προχωρήσει σε υψηλότατα ποσοστά και σε εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας, ο περιορισμός δεν υπάρχει εάν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το ταξίδι τους και έχοντας μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ 72 ωρών. Σταδιακά, κύριε Γιακουμή, οι δραστηριότητες που αναφέρετε, θα ανοίξουν, ώστε να υποστηρίξουν και αυτές με το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και τις εξαιρετικές εμπειρίες των ταξιδιωτών στη χώρα μας το πολυδιάστατο τουριστικό μας προϊόν, και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αμβλυνθούν, χωρίς, βέβαια, καμία έκπτωση για τη Δημόσια Υγεία».

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ένα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κ. Ζαχαράκη, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Τι απαντάτε όταν καταλογίζει ανικανότητα στην κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία;

«Η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, στην οποία θα έπρεπε όλοι να επιδείξουμε στοιχειώδη ενότητα έναντι της υγειονομικής απειλής, έχει επιλέξει τη μηδενιστική κριτική, στηριζόμενη μάλιστα σε σωρεία fake news και συνωμοσιολογικών θεωριών. Δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε σε αυτό. Στην περίπτωση της τραγικής δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι υψηλής προτεραιότητας η γρήγορη εξιχνίαση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος που μας σόκαρε όλους. Και σ’ αυτό, καμία μικροκομματική εκμετάλλευση δεν χωράει.

Στο μεγάλο ζήτημα της πανδημίας, η χώρα μας είναι σταθερά καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε επίπεδο απωλειών ζωών και σε επίπεδο εμβολιασμών, ενώ έχει δοθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης πρωτοφανές στην ελληνική Ιστορία, για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια με συμμάχους τα εμβόλια, τα τεστ και τα σελφ τεστ. Πορευόμαστε όλοι μαζί, και τώρα είναι η ώρα να προσέξουμε περισσότερο.

Και φυσικά, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για το σύνολο της πολιτικής μας, θα κριθούμε από τους Έλληνες πολίτες, στην κρίση των οποίων έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Το ζητούμενο είναι η «επόμενη μέρα». Γι’ αυτό, μετά τον κορωνοϊό πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει συνολικά από τους πολίτες μία νέα εντολή για ένα γενικό «restart» στην Κοινωνία και την Οικονομία;

«Ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα δηλώσει, και μάλιστα επανειλημμένα, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Αυτή τη στιγμή, οι πολίτες αυτό που ζητούν είναι να εργαστούμε σκληρά για την ανάκαμψη της Οικονομίας μας, την άρση των περιορισμών στη ζωή μας και την οριστική υπέρβαση της πανδημικής κρίσης. Και αυτό κάνουμε και θα κάνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»