Το Μεξικό πρόσθεσε σήμερα (14/07) περισσότερα από 11.000 άτομα στην επίσημη καταμέτρηση των εξαφανισμένων ανθρώπων της χώρας, ανεβάζοντας το σύνολο στις 73.000, τα τελευταία 14 χρόνια.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και εκατοντάδες Αμερικανούς πολίτες καθώς και περισσότερα από 12.000 παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, που εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο απολογισμός αυτός δείχνει μια ολοένα και πιο ζοφερή εικόνα της αιματοχυσίας και των προβλημάτων στο Μεξικό, όπου πέρυσι δολοφονήθηκαν 34.582 άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

Τα νούμερα αυτά ξεπερνάνε κατά πολύ, ακόμα και τις εξαφανίσεις ανθρώπων στην Κεντρική και την Νότια Αμερική, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όπου αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις εξαφάνιζαν «ενοχλητικούς» κατά περίπτωση.

U.N. says Mexican security forces are likely behind disappearances ...

Η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ υποσχέθηκε μια νέα στρατηγική αφού ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά αγωνίζεται να περιορίσει τη βία των καρτέλ – ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στο Μεξικό, οι εξαφανίσεις περιλαμβάνουν μια ευρύτερη «γκάμα» ενόχων: συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος, αστυνομία, στρατιωτικούς ή ακόμα και συνδυασμός των τριών. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ακραίας βίας που ξεκίνησε το 2006, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε επίθεση κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Από τότε περίπου 288.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Ο Λόπες Ομπραντόρ έδωσε έμφαση στην αναζήτηση των εξαφανισμένων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2018. Τότε, ο επίσημος αριθμός των εξαφανισμένων ήταν 40.000. Η Κάρλα Κουιντάνα, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ηγείται της Εθνικής Επιτροπής Αναζήτησης, επιβλέπει την κατασκευή μιας εξελιγμένης βάσης δεδομένων των εξαφανισμένων, μέσα από αρχεία αλλά και πληροφορίες από κρατικούς αξιωματούχους. Τον Ιανουάριο, η επιτροπή αυτή αύξησε τον αριθμό σε πάνω από 61.000.

Mexicans protest 'epidemic' of forced disappearances | News | Al ...

«Έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας να δώσουμε απαντήσεις στα θύματα της βίας στην χώρα μας ώστε να έχουν το δικαίωμά τους στην αλήθεια και την δικαιοσύνη», είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Όλγκα Σάντσες.

Ο Αλεχάνδρο Εντσίνας, αναπληρωτής υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μεξικού, δήλωσε ότι το Μεξικό ανακάλυψε 3.978 μυστικούς τάφους από το 2006, από τους οποίους ξέθαψαν 6.625 πτώματα. Σχεδόν το 30% αυτών των τάφων εντοπίστηκαν επί των ημερών του Λόπες Ομπραντόρ.

«Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς», είπε η Κουιντάνα σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.»  Η βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει στατιστικές πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό, οι οποίες «πρέπει να βοηθήσει στις αναζητήσεις, να δημιουργήσει δημόσια πολιτική, να εγγυηθεί το δικαίωμα κάθε ατόμου ως υποχρέωση του μεξικανικού κράτους», συμπλήρωσε η ίδια.

Μόνο ένα μικρό μέρος των εξαφανίσεων έχει οδηγήσει σε ποινικές καταδίκες, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδυναμία του δικαστικού συστήματος του Μεξικό.

Οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να επιλύσουν την πιο διαβόητη περίπτωση εξαφανίσεων της χώρας. 43 μαθητές από τη πόλη Αγιοτζινάπα, στα νότια της χώρας, εξαφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014, με τις ενδείξεις και τις αποδείξεις να αναφέρονται πως έπεσαν όλοι θύματα τοπικού καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο αφού βασάνισε τα παιδιά, στο τέλος τα έκαψε, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικό τάφο.

Remains of massacred student teacher identified in Mexico ...