Σπουδαίες στιγμές έζησε η ελληνική ποδηλασία πριν από λίγες μέρες στο 11ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας ανδρών – γυναικών στο Πλόντβιβ της Βουλγαρίας, καθώς ο Σωτήρης Μπρέτας κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του κέιριν.

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής, μετά το χάλκινο που κατέκτησαν οι Σωτήρης Μπρέτας, Κωνσταντίνος Λιβανός και Γιάννης Καλογερόπουλος στο ομαδικό σπριντ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα

Μιλώντας αποκλειστικά στο vradini.gr, ο 30χρονος Έλληνας πρωταθλητής μιλάει για τις θυσίες που έχει κάνει για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, τους επόμενους στόχους του και κάνει ιδιαίτερη μνεία σε όσους έχουν σταθεί στο πλευρό του.

Πως αισθάνεστε για τις πρόσφατες επιτυχίες σας;

Οι συγκεκριμένες επιτυχίες ήρθαν μετά από πολύ σκληρή δουλειά. Είχα ξεκινήσει την προετοιμασία μου για να τρέξω σε κάποια γκραν πρι, στα οποία ήρθαν και διακρίσεις. Βγήκα πρώτος στην Ιταλία στο αγώνισμα του σπριντ στα 200μ και στο κέιριν. Μετά από εκεί ξεκίνησα την προετοιμασία μου για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθαν τα μετάλλια, καθώς η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω του κορωνοϊού.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα που στέκονται

Τι θυσίες έχετε κάνει για φτάσετε σε αυτό το επίπεδο;

Οι θυσίες είναι πολύ μεγάλες. Δεν πρέπει να αμελείς την προπόνησή σου και πρέπει να είσαι πάντα συγκεντρωμένος στον στόχο σου. Παράλληλα, δεν ξέραμε αν θα γίνουν οι αγώνες λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις πώς να κάνεις την προετοιμασία σου. Μάλιστα, όταν υπάρχει μπροστά η Ολυμπιάδα του 2021 πρέπει να ξέρεις πώς θα δουλέψεις, πώς θα συνεχίσεις. Εμείς προετοιμαστήκαμε και δόξα τω Θεώ οι αγώνες γίνανε. Δεν είχαμε κάποιο θέμα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;                 

Επόμενος στόχος αυτήν τη στιγμή είναι η Παραολυμπιάδα του 2021 στο Τόκιο, στο αγώνισμα του 1000ριου. Εγώ αγωνίζομαι στο αγώνισμα του tandem, το οποίο είναι διπλό ποδήλατο. Εγώ είμαι ο πιλότος και πίσω μου είναι ο Χρήστος Σανδαλάκης, ο οποίος έχει μειωμένη όραση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν σταθεί δίπλα σας σε αυτήν την προσπάθεια;

Έχουν σταθεί δίπλα μου ο σύλλογός μου, ο Ποδηλατικός Όμιλος Βόλου, οι προπονητές της Εθνικής Ομάδας, Λάμπρος Βασιλόπουλος και Στέργιος Σαλπαδήμος, καθώς και  η οικογένεια μου που με στηρίζει συνεχώς.

Έχετε τη στήριξη της πολιτείας;

Σχετικά με τους Παραολυμπιακούς που ετοιμάζομαι, ναι την έχω. Τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, όταν τρέχω με τους αρτιμελείς με τα κανονικά ποδήλατα, δεν την έχω. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Με στηρίζει πολύ ο σύλλογός μου, καθώς σε όλους τους αγώνες πήγα χάρη σε αυτόν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Η ποδηλασία κερδίζει περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα; Ενδιαφέρεται περισσότερο ο Έλληνας για το συγκεκριμένο άθλημα;

Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται από τη στιγμή που αρχίσαμε να φέρνουμε επιτυχίες. Αντίθετα, όταν δεν φέρνεις επιτυχίες για κάποιο διάστημα, σε σβήνουν κι απ’ τον χάρτη, σαν να μην υπάρχεις. Νομίζω αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα.