Τα ανθρώπινα δικαιώματα νίκησαν στο Σουδάν, καθώς ψηφίστηκε νέος νόμος που πλέον απαγορεύει τους παιδικούς γάμους και της κλειτοριδεκτομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βρετανικού Guardian , ο εν λόγω νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες μέχρι και τρία χρόνια, με την ευθύνη της ενημέρωσης των κοινοτήτων να φέρει η αστυνομία.

Η εφαρμογή του νέου νόμου για τις κλειτοριδεκτομές αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της χώρας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νεαρά κορίτσια έχουν αναγκαστεί σε κλειτοριδεκτομή, ακόμα και όταν η οικογένεια έχει μεταναστεύσει σε κάποια χώρα της Δύσης.

Σουδάν: Νέος νόμος βάζει τέλος στους παιδικούς γάμους και στις κλειτοριδεκτομές

Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Συνήθως αυτό γίνεται στα κορίτσια από την ηλικία των 5 ετών μέχρι τα 14.

Όπως δήλωσε και ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Εζελντίν Ελ Σεΐχ «Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Κομβικός θα είναι και ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών, προκειμένου να τερματιστούν οι βάναυσες αυτές πρακτικές προς το γυναικείο φύλο.

Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την καθολική απαγόρευση των παιδικών γάμων, με την υιοθέτηση όλων των άρθρων του αφρικανικού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από το υπουργικό συμβούλιο.