Αν στους Ιταλούς αρέσουν οι τσάρκες και στους Γάλλους το φλερτ, στους Σουηδούς αρέσει να ξεχωρίζουν από όλους τους υπόλοιπους. Την ώρα που η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα για αυτή την προτίμηση της, αφού επέλεξε να μην ακολουθήσει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης των άλλων χωρών και να αφήσει την προστασία των πολιτών στη δική τους ευθύνη με ολέθρια αποτελέσματα, όπως δείχνει ο αριθμός των νεκρών που ξεπερνά τα 3.000 άτομα, στα έντυπα της χώρας συζητείται έντονα μια νέα ανδρική μόδα.

Αυτή έχει να κάνει με την οργάνωση δείπνων ή συγκεντρώσεων για κρασί ή καφέ αποκλειστικά για άνδρες που θέλουν να εκμυστηρευτούν όσα τους προβληματίζουν στις σχέσεις τους, να ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα όπως η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και η πατριαρχία και να εξετάσουν πως μπορούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Όπως εξηγείται σε σχετικό άρθρο του BBC οι άνδρες της Σουηδίας δεν μιλούν μόνο για πορνό και σπορ, αλλά επιθυμούν να κοιτούν κατάματα και τα κοινωνικά ζητήματα που μέχρι σήμερα άνηκαν στο πεδίο ενδιαφέροντος του γυναικείου πληθυσμού της χώρας.

Οι πρώτες τέτοιες συναντήσεις. που φυσικά επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να μιλήσουν για ότι εκείνοι θέλουν διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους και την εχεμύθεια των υπολοίπων, οργανώθηκαν στον απόηχο μιας σειράς επιθέσεων κατά γυναικών στα σουηδικά μουσικά φεστιβάλ του 2016 που διέσυραν τη φήμη της χώρας στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου της εποχής. Η Σουηδή συν-ιδρύτρια της ομάδας Make Equal, Ίντα Όστενσσον, πρότεινε τότε σε ανάρτηση της στο Facebook τη δημιουργία και ανδρικών ομάδων για συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα της χώρας και των ανθρώπων της και η ανταπόκριση που είχε ήταν πραγματικά μεγάλη. Η οργάνωση μάλιστα δημιούργησε μια σχετική ιστοσελίδα και πρότεινε θέματα και συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι ανδρικές κουβέντες, ώστε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και κάπως έτσι το hashtag «killmiddag» που μεταφράζεται σε «δείπνο ανδρών» έγινε το νέο μεγάλο trend στη χώρα. «Στην αρχή ήμουν σκεπτικός στο να συμμετάσχω, επειδή είναι ξένο στους άνδρες να μιλούν για τα συναισθήματα τους και τα τραύματα τους, ωστόσο ένιωσα μεγάλη ανακούφιση όταν συνειδητοποίησα ότι και πολλοί άλλοι άνδρες έχουν τα ίδια ερωτήματα με μένα σχετικά με το πώς πρέπει να δράσουν σε μια κατάσταση, αν πρέπει να δράσουν και άλλα πολλά», εξηγεί ο 31χρονος Ντέιβιντ Μιντχατζ, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα που ανήκει στο τμήμα της οργάνωσης MAN στην Ουψάλα βόρεια της Στοκχόλμης.

Κι ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες υπονομεύουν την παραδοσιακή έννοια του ανδρισμού που πρέπει να διαφυλαχτεί, ανάμεσα τους και ο Σουηδός συγγραφέας και πολιτικός αρθρογράφος, Ιβάρ Άρπι, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι της χώρας επιχειρηματολογούν ότι αυτές οι συναντήσεις στη σημερινή εποχή δεν είναι απλά σημαντικές αλλά και απαραίτητες. «Η μοναξιά των ανθρώπων που είναι μόνοι και απομονωμένοι και τα υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται σε εθνικό επίπεδο» έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμούνται με την οργάνωση τέτοιων συναντήσεων και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανδρών επί παντός επιστητού.

Όπως υπογραμμίζει και ο προαναφερθείς Μιντχατζ «όσο δυσκολότερο νιώθετε ότι είναι ένα θέμα να το συζητήσετε, τόσο περισσότερο απαραίτητο είναι να το κάνετε στην πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί»…

Πηγή: bbc.com