Με νέο νομοσχέδιο θα δοθεί μόνιμη ισχύ σε ορισμένους κανόνες που είχαν θεσπιστεί προσωρινά για να περιορίσουν την υποδοχή προσφύγων μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, οι Σουηδοί.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους την Πέμπτη, αναμένεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη προσωρινή νομοθεσία που ισχύει από το 2016 και παρατάθηκε το 2019 ελλείψει πολιτικής συναίνεσης για έναν νόμο με μόνιμη.

Αυτό που θα ισχύει με τον νέο νόμο, είναι πως οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν στο εξής τριετή άδεια παραμονής, η οποία θα είναι μετατρέψιμη σε δικαιώματα μόνιμης διαμονής μόνο εάν αυτοί πληρούν απαιτήσεις όπως η γνώση της σουηδικής γλώσσας ή το επαρκές εισόδημα.

Πριν από τη ψήφιση του προσωρινού νόμου του 2016, οι άδειες μόνιμης διαμονής ήταν ο κανόνας βάσει της σουηδικής νομοθεσίας, που ήταν τότε μια από τις πιο φιλόξενες στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Σουηδία ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες το 2015, με περισσότερες από 160.000 αφίξεις, από τις οποίες πολλών Σύρων.

Μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων χορήγησε άσυλο και άδεια για οικογενειακή επανένωση σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον υπερασπίστηκε σήμερα ένα νομοσχέδιο που «εγγυάται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο μακροπρόθεσμα βιώσιμο” διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η αρχή των αδειών διαμονής περιορισμένης διάρκειας δεν θα έχει δυσανάλογες συνέπειες».

Ενώ συνέχισε λέγοντας «Αυτοί οι βασικοί κανόνες είναι σύμφωνοι με τους κανόνες των περισσότερων άλλων χωρών της ΕΕ».