Αταλάντα: H νικήτρια του Europa League και η Αταλάντη της μυθολογίας
Ιδρύθηκε το 1907, έχει την έδρα της στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και πήρε το όνομα της από την Αταλάντη της ελληνικής μυθολογίας…
Με ένα χατ τρικ η Αταλάντα διέλυσε τη Μπάγερ Λεβερκούζεν στον τελικό του Europa League και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, θυμίζοντας τη γενναία δρομέα της ελληνικής μυθολογίας από την οποία πήρε το όνομα της!
Η Αταλάντα Μπεργκαμάσκα Κάλτσιο, περισσότερο γνωστή ως Αταλάντα ιδρύθηκε το 1907 και έχει την έδρα της στην πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο, και το όνομά της προέρχεται από την Αταλάντη της ελληνικής μυθολογίας.
Αταλάντη: Ποια ήταν η δεινή δρομέας και κυνηγός
Μυθολογικό πρόσωπο με ισχυρές παραδόσεις τόσο στη Θήβα όσο και στην Αρκαδία, που και οι δυο διεκδικούν την καταγωγή της, η Αταλάντη ήταν κόρη του Σχοινέα και της Κλυμένης.
Πολύ όμορφη αλλά και περίφημη δρομέας, απέφευγε τη συναναστροφή με άλλες παρθένες και τρόμαζε στην ιδέα του γάμου, επειδή όμως πολλοί ζητούσαν να την παντρευτούν, εκείνη δήλωσε ότι θα παντρευόταν εκείνον που θα κατάφερνε να την παραβγεί σε αγώνα δρόμου και ότι θα φόνευε στη συνέχεια τον όποιον ηττημένο από αυτήν!
Αν και οι όροι ήταν βαρείς, πολλοί ήταν και οι μνηστήρες και ως εκ τούτου πολλά υπήρξαν και τα θύματα, μέχρι που τη νίκησε ο Ιππομένης ή ο Μελανίων, που το κατόρθωσε χάρη σε τρία μήλα των Εσπερίδων που είχε λάβει ως δώρο από τη θεά Αφροδίτη, με τη ρητή εντολή να τα χρησιμοποιήσει μόνο όταν θα κινδύνευε να χάσει στον αγώνα, ρίχνοντας ένα ένα πλάγια.
Πράγματι η Αταλάντη, πιστεύοντας ότι σίγουρα θα νικήσει, λοξοδρομούσε κάθε φορά για να κυνηγήσει το μήλο.
Έτσι μετά τη νίκη του ο Ιππομένης παντρεύτηκε την Αταλάντη, αλλά το ερωτικό τους πάθος ήταν τόσο έντονο που χρησιμοποίησαν ως ερωτική κλίνη το ιερό δάσος της θεάς Ήρας, αλλά μόλις εκείνη το αντελήφθη δεν άργησε να δείξει την αγανάκτησή της, μεταμορφώνοντας τους δύο εραστές σε ζεύγος λεόντων!
Τη διήγηση αυτού του μύθου μας διέσωσε ο Ησίοδος στους καταλόγους του. Εκτός όμως από αυτόν, υπήρχαν και άλλοι μύθοι, με διάφορες παραλλαγές. Όπως ότι η Αταλάντη συμμετείχε σε κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, όπου και πέτυχε να λαβώσει πρώτη το ζώο και να λάβει σε αναγνώριση το δέρμα του ζώου από τον Μελέαγρο…