Euro 2024: Ώρα στέψης για Αγγλία ή Ισπανία
Για τους «φούριας ρόχας» αυτός θα είναι ο πέμπτος τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ για τους Άγγλους ο δεύτερος

Η ώρα για τη στέψη της νέας βασίλισσας της Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, έφτασε. Απόψε το βράδυ (22.00), στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, Ισπανία και Αγγλία συγκρούονται στον τελικό του Euro 2024.
Για τους «φούριας ρόχας» αυτός θα είναι ο πέμπτος τελικός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Στους προηγούμενους τέσσερις, τρεις φορές πήραν την κούπα (το 1964 νίκησαν με 2-1 τη Σοβιετική Ένωση, το 2008 νίκησαν τη Γερμανία με 1-0, και το 2012 διέσυραν με 4-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία), και μία, το 1984, έμειναν με άδεια χέρια, καθώς ηττήθηκαν από την τότε διοργανώτρια Γαλλία με 2-0.
Για τους Άγγλους αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που φτάνουν στην πηγή. Την προηγούμενη, πριν από 3 χρόνια, δεν ήπιαν νερό, καθώς η Ιταλία επικράτησε μέσα στο «Γουέμπλεϊ» στα πέναλτι με 3-2 (κανονική διάρκεια και παράταση 1-1), προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών για τα «λιοντάρια».
Αυτή την «αλυσίδα» θέλουν να «σπάσουν» οι Άγγλοι, με τον Γκάρεθ Σάουθγκειτ στον πάγκο. Πέρα από την ήττα στον τελικό του προηγούμενου EURO, έπαιξαν ημιτελικό στο Μουντιάλ του 2018 (έχασαν στην παράταση 2-1 από την Κροατία και προημιτελικό (έχασαν 2-1 από τη Γαλλία) στο Μουντιάλ του 2022.
Ήταν διοργανώσεις που οι Ισπανοί μετά το τέλος της τρομερής φουρνιάς που κατέκτησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και δύο EURO, έψαχναν τα πατήματά τους και έμεναν σε ρηχά νερά.
Πλέον, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στα γήπεδα της Γερμανίας οι Ίβηρες παρουσίασαν μία νέα βερσιόν, γεμάτη νιάτα, φρεσκάδα και εμπνεύσεις.
Ο Λουίς ντε λα Φουέντε στηρίχτηκε σε πολλά από τα παιδιά με τα οποία κατέκτησε τίτλους στις διοργανώσεις των μικρών ομάδων, και οι πιτσιρικάδες, με προεξέχοντες το «μάγο» Λαμίν Γιαμάλ και τον εκρηκτικό Νίκο Ουίλιαμς, τον έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο.
Η Ισπανία έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο τουρνούα, και το έκανε και στα νοκ άουτ, όταν δηλαδή η μπάλα «έκαιγε», και πέταξε διαδοχικά εκτός της Γεωργίας (4-1), τη διοργανώτρια και επίσης πολύ καλή μέχρι εκείνη την ώρα Γερμανία (2-1 στην παράταση), και τη φιναλίστ του τελευταίου Μουντιάλ Γαλλία (2-1).
Στον όμιλο οι Ισπανοί ήταν πρώτοι με 9 βαθμούς κερδίζοντας Κροατία (3-0), Ιταλία (1-0), και Αλβανία (1-0).
Στον αντίποδα, η Αγγλία, που και αυτή έχει αρκετά νέα παιδιά στο ρόστερ της, αλλά έναν κορμό πολύ έμπειρων ποδοσφαιριστών, μέχρι και τον ημιτελικό πήγαινε ασθμαίνοντας.
Στον όμιλο ήταν μεν πρώτη με 5 βαθμούς (1-0 τη Σερβία, 1-1 με τη Δανία και 0-0 με τη Σλοβενία), αλλά η απόδοσή της σε όλα τα ματς ήταν από κακή έως μέτρια.
Στους «16» νίκησαν στην παράταση 2-1 (κανονική διάρκεια 1-1) τη Σλοβενία, στον προημιτελικό με την Ελβετία ισοφάρισαν στο τέλος σε 1-1 και πήραν την πρόκριση στα πέναλτι με 5-3.
«Θρίλερ» και στον ημιτελικό με την Ολλανδία. Σε ένα παιχνίδι που τα «λιοντάρια» ήταν σαφώς βελτιωμένα, βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αλλά στην εκπνοή έκαναν το 2-1.