Ελλάδα-Ουγγαρία 12-15: Η Εθνική δεν τα κατάφερε και θα αγωνιστεί για την τρίτη θέση
Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Ουγγαρία στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πόλο και θα παίξει στο μικρό τελικό με τον ηττημένο του αγώνα Σερβία-Ιταλία για το χάλκινο μετάλλιο
Η εθνική πόλο των ανδρών «προδόθηκε» από το μεγάλο της «όπλο», την άμυνα, και ηττήθηκε 15-12 από την Ουγγαρία στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου, χάνοντας άλλη μία ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο σε μία μεγάλη διοργάνωση. Το απίστευτο 8/9 των Μαγυάρων στον παίκτη παραπάνω, έναντι 5/15 της ελληνικής ομάδας, εξηγεί επαρκώς το τελικό αποτέλεσμα, που αφήνει τη «γαλανόλευκη» με την πίκρα ακόμη ενός χαμένου μεγάλου ραντεβού.
Το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (25/1, 18:00), όταν θα διεκδικήσει το παρθενικό του μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εναντίον του ηττημένου του άλλου ημιτελικού, μεταξύ Σερβίας και Ιταλίας.
Ο Κώστας Κάκαρης ξεκίνησε το ματς κερδίζοντας ένα πέναλτι και μία αποβολή, τα οποία η εθνική αξιοποίησε, για να διαμορφώσει ο Σκουμπάκης με έναν «κεραυνό» από την περιφέρεια το 3-1, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της εναρκτήριας περιόδου. Η Ουγγαρία εκμεταλλεύθηκε τις δύο πρώτες αποβολές που κέρδισε και ισοφάρισε, αλλά ο Σκουμπάκης σε παίκτη παραπάνω και ο Γκίλλας με έξυπνο σουτ από τα πλάγια έδωσαν ξανά προβάδισμα δύο τερμάτων (5-3) στην ελληνική ομάδα. Οι Μαγυάροι συνέχισαν να είναι απόλυτα εύστοχοι στον παίκτη παραπάνω και ο Μάνχερτς ισοφάρισε εκ νέου σε 5-5, μετά τη δεύτερη ποινή που χρεώθηκε ο Αργυρόπουλος, πολύ νωρίς στο δεύτερο οκτάλεπτο.
Ο ημιτελικός παρέμεινε σε… τεντωμένο σχοινί, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται 8-8 και την Ουγγαρία να έχει 5/5 στον παίκτη παραπάνω, τη «γαλανόλευκη» να μην έχει ούτε ένα μπλοκ στην άμυνα (έναντι τεσσάρων των αντιπάλων της) και τον Μάνο Ζερδεβά -που προτιμήθηκε αυτή τη φορά αντί του Τζωρτζάτου- να έχει 3/11 αποκρούσεις, όσες ακριβώς και ο Σόμα Βόγκελ.
Η εθνική βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, από το 4ο προσωπικό γκολ του Κρίστιαν Μάνχερτς, πάλι σε παίκτη παραπάνω, αυτή τη φορά απέναντι στον Τζωρτζάτο που πέρασε στο παιχνίδι στο β΄ μέρος. Η ελληνική άμυνα συνέχισε να μη λειτουργεί σωστά και, όταν χάθηκε η επιθετική άνεση του πρώτου ημιχρόνου, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, μένοντας πίσω με διαφορά τριών τερμάτων (11-8).
Ο Αργυρόπουλος με απευθείας φάουλ από τα 6μ. έδωσε μία «ανάσα» και ο Καλογερόπουλος σε παραπάνω -από την τρίτη και οριστική αποβολή του Ανγκιαλ- μείωσε σε 11-10, όμως ο Βέντελ Βίγκβαρι διατήρησε το απόλυτο των Ούγγρων στον παίκτη παραπάνω (7/7) για το 12-10, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το τρίτο οκτάλεπτο.
Ενα άστοχο σουτ του Ανταμ Νάγκι στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν η πρώτη χαμένη επίθεση των Μαγυάρων με αριθμητικό πλεονέκτημα, ενώ ακολούθησε δοκάρι του Φέκετε σε κόντρα. Στο ίδιο διάστημα, όμως, η εθνική έχασε δύο ευκαιρίες με παίκτη παραπάνω και, στην απόκρουση του Τζωρτζάτου σε κοντινό σουτ του Γιάνσικ, κρίθηκε μετά από εξέταση του βίντεο ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή, σε μία αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου δεν είχαν πλέον την ψυχραιμία να παίξουν ορθολογικά και το γκολ του Ανταμ Νάγκι, 3΄45΄΄ πριν τη λήξη, ανέβασε τη διαφορά στο +4 (14-10) και τελείωσε κάθε συζήτηση για τον νικητή της αναμέτρησης.
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 5-4, 3-4, 2-4, 2-3
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 1-1 Μάνχερτς (περιφέρεια), 2-1 Κάκαρης (π.π.), 3-1 Σκουμπάκης (περιφέρεια), 3-2 Τάτραϊ (π.π.), 3-3 Ακος Νάγκι (π.π.), 4-3 Σκουμπάκης (π.π.), 5-3 Γκίλλας (περιφέρεια), 5-4 Βέντελ Βίγκβαρι (π.π.), 5-5 Μάνχερτς (π.π.), 6-5 Παπαναστασίου (π.π.), 6-6 Μάνχερτς (περιφέρεια), 7-6 Κάκαρης (φουνταριστός), 7-7 Βάργκα (π.π.), 8-7 Παπανικολάου (περιφέρεια), 8-8 Ακος Νάγκι (περιφέρεια), 8-9 Μάνχερτς (π.π.), 8-10 Ανταμ Νάγκι (περιφέρεια), 8-11 Βίσμεγκ (φουνταριστός), 9-11 Αργυρόπουλος (περιφέρεια), 10-11 Καλογερόπουλος (π.π.), 10-12 Βέντελ Βίγκβαρι (π.π.), 10-13 Γιάνσικ (φουνταριστός), 10-14 Ανταμ Νάγκι (π.π.), 11-14 Κάκαρης (φουνταριστός), 12-14 Αργυρόπουλος (π.π.), 12-15 Βέντελ Βίγκβαρι (περιφέρεια).
Η εθνική είχε 5/15 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Η Ουγγαρία είχε 8/9 με παίκτη παραπάνω, 5 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Ανγκιαλ (1΄42΄΄ πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου), ο Βάργκα (2΄43΄΄ πριν το τέλος του αγώνα) και ο Γιάνσικ (13 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ματς).
Στα 44 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη αποβλήθηκε από τον ελληνικό πάγκο ο Θοδωρής Βλάχος (είχε δεχθεί νωρίτερα κίτρινη κάρτα), που πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα να κοουτσάρει την εθνική στον «μικρό» τελικό.
Διαιτητές: Φρανούλοβιτς (Κροατία), Μπουρζ (Γαλλία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 2, Γκιουβέτσης, Αργυρόπουλος 2, Παπαναστασίου 1, Γκίλλας 1, Καλογερόπουλος 1, Χαλυβόπουλος, Κάκαρης 3, Νικολαϊδης, Παπανικολάου 1, Τζωρτζάτος, Πούρος
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ζολτ Βάργκα): Τσόμα, Ανγκιαλ, Μάνχερτς 4, Ακος Νάγκι 2, Βίντσε Βίγκβαρι, Ανταμ Νάγκι 2, Φέκετε, Τάτραϊ 1, Κόβατς, Βέντελ Βίγκβαρι 3, Γιάνσικ 1, Βόγκελ, Βίσμεγκ 1, Βάργκα 1
** Εκτός 14άδας της εθνικής έμεινε ο Σεμίρ Σπάχιτς.
Δείτε το LIVE
Τέλος αγώνα ΕΛΛΑΔΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ 12-15
Η Ουγγαρία θα παίξει με Ιταλία ή Σερβία την Κυριακή για το χάλκινο μετάλλιο.
12-15 Στο +3 και πάλι οι Ούγγροι με τον Βίνγκαρι
Αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία ο Θοδωρής Βλάχος
Τάιμ άουτ η Ουγγαρία
12-14 Μείωσε η Ελλάδα με τον Αργυρόπουλο στα 44”
11-14 Γκολ από τον Κάκαρη στο 1.41
10-14 Σκοράρει στον παραπάνω με τον Νάγκι
Δύσκολα τώρα για την εθνική στα 4.54
10-13 Μετά από εξέταση VAR στο +3 η Ουγγαρία το γκολ του Γιάνσκικ
Ο Θοδωρής Βλάχος έχει αλλάξει τερματοφύλακα και αντί του Ζερδεβά παίζει ο Τζωρτζάτος
Τέλος τρίτου οκταλέπτου
10-12 Ο Βίγκβαρι ανεβάζει τη διαφορά
10-11 Ο Καλογερόπουλος σκοράρει και η Ελλάδα πλησιάζει στο γκολ
9-11 Ο Αργυρόπουλος μειώνει
8-11 Στο +3 η Ουγγαρία
8-10 Προβάδισμα δύο γκολ για τους Μαγυάρους
8-9 με τον Μάνχερτζ
Ημίχρονο στον ημιτελικό Ελλάδα-Ουγγαρία 8-8
8-8 Ο Νάγκι βρίσκει δίχτυα
8-7 Ο Παπανικολάου σκοράρει με δυνατό δεξί σουτ
7-6 Ο Χαλυβόπουλος βρήκε τον Γενηδουνιά και εκείνος τροφοδότησε τον Κάκαρη για το 7-6
Ξεκίνησε το δεύτερο οκτάλεπτο
4-3 Ο Σκουμπάκης βρίσκει ξανά τη λύση και σκοράρει
3-3 Η Ουγγαρία ισοφαρίζει με τον Νάγκι
3-2 Μείωσε η Ουγγαρία με γκολ στον παραπάνω από τον Τάτραι
3-1 Εκτέλεση από τα 7 μέτρα από τον Σκουμπάκη
2-1 η Ελλάδα σκοράρει ο Κάκαρης με παίκτη παραπάνω
1-1 Ισοφάρισε με φοβερό σουτ ο Μάχερτς
1-0 η Ελλάδα Με πέναλτι του Γενηδουνιά
0-0 Χαμένη επίθεση για την Ουγγαρία, άουτ ο Γιάνσκικ
Ξεκίνησε το παιχνίδι
Στις 21:30 θα διεξαχθεί ο 2ος ημιτελικός, ο αγώνας της Ιταλίας με την Σερβία
Οι δηλώσεις του Σεμίρ Σπάχιτς πριν τον μεγάλο ημιτελικό
Η Ελλάδα “φουλάρει” για το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο
Οι δηλώσεις του Θοδωρή Βλάχου
«Από τη στιγμή που είχαμε κατακτήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση και στην τετράδα από νωρίς, το παιχνίδι ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε, να το δούμε σαν μια πολύ καλή προπόνηση, να κερδίσουμε, να παίξουμε ωραία και να σκοράρουμε όμορφα γκολ. Πιστεύαμε ότι θα κερδίσουμε και δεν φοβηθήκαμε ότι θα συμβεί κάτι άλλο.
Ήδη το μυαλό μας είναι στην Ουγγαρία. Θέλαμε απλώς να περάσει αυτό το παιχνίδι και τώρα είμαστε πιο συγκεντρωμένοι για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Δεν παίρνει μετάλλιο αυτός που έχει έξι νίκες και είναι αήττητος, αλλά αυτός που κερδίζει στο τέλος. Στόχος μας ήταν να προκριθούμε στην τετράδα και δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τρόπος που έγινε, από τη στιγμή που παίζαμε καλά σε κάθε παιχνίδι.
Το μεγάλο παιχνίδι είναι την Παρασκευή απέναντι στην Ουγγαρία. Εκεί πρέπει να τα κάνουμε όλα καλά -ή μάλλον σχεδόν τέλεια- για να προκριθούμε στον τελικό. Δεν υπάρχει ένα μόνο στοιχείο που θα κρίνει τον ημιτελικό. Οι τερματοφύλακες, οι λεπτομέρειες, το παιχνίδι με παίκτη παραπάνω, οι φουνταριστοί που θα σκοράρουν, όλα παίζουν ρόλο.
Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλες τις καταστάσεις, να διαχειριστούμε σωστά τα συναισθήματά μας και να μην απογοητευτούμε αν βρεθούμε πίσω στο σκορ. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε ένα παιχνίδι τώρα και ένα ακόμα μετά».
Ντίνος Γενηδουνιάς
«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος Ντίνος Γενηδουνιάς. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στη διοργάνωση, αλλά αυτό που μετράει είναι τι θα γίνει στον ημιτελικό και στη συνέχεια την Κυριακή. Βρέθηκα σε αυτή τη θέση και πριν από δέκα χρόνια. Είναι άσχημο το συναίσθημα όταν δεν καταφέρνεις να πάρεις μετάλλιο. Καλύτερα να τερματίσεις πέμπτος ή έκτος» είπε με νόημα και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις επιτυχημένες μας εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας και θα το δείξουμε στον ημιτελικό με την Ουγγαρία. Γνωρίζουμε πως ο αντίπαλός μας έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο της υδατοσφαίρισης αλλά έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα μου. Δεν φοβόμαστε κανέναν».