09 Δεκ 2024, 07:34
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα διοργάνωση της FIFA
Το τουρνουά των 32 ομάδων κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι και θα επιβαρύνει το καλεντάρι με ακόμη 63 ματς
Σε μία εποχή που αυξάνονται οι φωνές για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των ποδοσφαιριστών αλλά και την ποιότητα του θεάματος η υπερφόρτωση του προγράμματος, η FIFA ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μία ακόμη διοργάνωση–μαμούθ.
Πρόκειται για το νέο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου στα γήπεδα των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 32 ομάδων και θα επιβαρύνει το καλεντάρι με ακόμη 63 αγώνες.
Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου θεωρεί ότι το νέο τουρνουά που θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια (ουσιαστικά αντικαθιστά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών), θα βοηθήσει στην εξέλιξη του αθλήματος, θα προσφέρει μεγάλα ντέρμπι και θα φέρει κοντά ομάδες και φιλάθλους από διαφορετικές ηπείρους.
Από την άλλη, οι αμφισβητίες υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται για τα χρήματα και κάνουν λόγο για ένα ακόμη σχέδιο του Ινφαντίνο προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της FIFA…
Όπως και να έχει, η αντίστροφη μέτρηση για να δούμε το εγχείρημα και στην πράξη, έχει ξεκινήσει, καθώς την περασμένη Πέμπτη έγινε η κλήρωση και γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα του έτσι και αλλιώς ιστορικού πρώτου τουρνουά.
Το φορμάτ προσομοιάζει σε αυτό του ορίτζιναλ Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι θεωρητικά 32 κορυφαίοι σύλλογοι του πλανήτη χωρίστηκαν σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων.
Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα προκριθούν στους «16», και από και πέρα με νοκ άουτ ματς θα φτάσουμε μέχρι τον τελικό. Η αυλαία θα ανοίξει στο «Χαρντ Ροκ Στέντιουμ» του Μαϊάμι με την αναμέτρησης της τοπικής Ίντερ του ΛιονέλΜέσι με την Αλ Αχλί από τη Σαουδική Αραβία.
Αναλυτικά οι όμιλοι
1ος όμιλος: Παλμέιρας (Βραζιλία), Πόρτο (Πορτογαλία), Αλ Αχλί (Σαουδική Αραβία), Ίντερ Μαϊάμι (ΗΠΑ).
2ος όμιλος: Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία), Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) Μποταφόγκο (Βραζιλία), ΣιάτλΣάουντερς (ΗΠΑ).
3ος όμιλος: Μπάγερν (Γερμανία), ΌκλαντΣίτι (Νέα Ζηλανδία), ΜπόκαΤζούνιορς (Αργεντινή), Μπενφίκα (Πορτογαλία).
4ος όμιλος: Φλαμένγκο (Βραζιλία), Εσπεράνς (Τυνησία), Τσέλσι (Αγγλία), Λεόν (Μεξικό).
5ος όμιλος: Ρίβερ Πλέιτ (Αργεντινή), Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς (Ιαπωνία), Μοντερέι (Μεξικό), Ίντερ (Ιταλία).
6ος όμιλος: Φλουμινένσε (Βραζιλία), Ντόρτμουντ (Γερμανία), Ουλσάν (Νότια Κορέα), ΜαμελόντιΣαντάουνς (Νότια Αφρική).
7ος όμιλος: Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία), Βιντάντ (Μαρόκο), Αλ Αΐν (ΗΑΕ), Γιουβέντους (Γιουβέντους).
8ος όμιλος: Ρεάλ (Ισπανία), Αλ Χιλάλ (Σαουδική Αραβία), Πατσούκα (Μεξικό), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία).
Ποιοι προκρίνονται
Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που εξασφαλίζουν οι ομάδες τη συμμετοχή τους στο τουρνουά. Αρχικά να πούμε ότι κάθε ηπειρωτική ομοσπονδία δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό «εισιτηρίων».
Η κατανομή έχει ως εξής: 12 η UEFA, έξι η CONMEBOL και από τέσσερα οι CONCACAF, CAF, AFC και ένα ηOFC.
Το τελευταίο εισιτήριο θα το παίρνει ο πρωταθλητής της διοργανώτριας χώρας. Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και σε αυτή της Ν. Αμερικής η διανομή θα γίνεται ως εξής.
Τέσσερα εισιτήρια θα παίρνουν οι τέσσερις τελευταίοι πρωταθλητές των δύο ηπείρων (δηλαδή οι νικητές
ChampionsLeague και CopaLibertadores αντίστοιχα), και τις υπόλοιπες θέσεις θα παίρνουν οι σύλλογοι με το καλύτερο ranking στην 4ετία πριν από τη διοργάνωση.
Σε Βόρεια Αμερική/Καραϊβική, Αφρική και Ασία, που δικαιούνται από τέσσερις θέσεις, στο Μουντιάλ Συλλόγων θα πηγαίνουν οι τέσσερις τελευταίοι πρωταθλητές ηπείρου.
Το μοναδικό εισιτήριο της Ωκεανίας θα το παίρνει από τους τέσσερις τελευταίους πρωταθλητές, αυτός που σε βάθος 4ετίας προηγείται στο ranking.
Υπάρχει όριο δύο ομάδων από κάθε χώρα, κάτι που σημαίνει ότι παραδοσιακές δυνάμεις θα μείνουν εκτός.
Εξαιρούνται από τον κανόνα χώρες που θα έχουν πρωταθλήτριες ηπείρου πάνω από δύο ομάδες.
Κάθε σύλλογος που θα συμμετέχει θα παίρνει στάνταρ 23 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό θα αυξάνεται για όποιον προχωράει στη διοργάνωση.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μπορεί να πάρει μέχρι και 45 εκατ. ευρώ!
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για τη νέα διοργάνωση δεν είναι λίγες. Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που από την αρχή αντιτάχθηκε στην ιδέα του διευρυμένου Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, κάνει λόγο για μονομερή απόφαση της FIFA που δεν συμβαδίζει με τους κανονισμούς και έχει κινήσει νομικές διαδικασίες για να πετύχει την ακύρωσή της.
Ο Αργεντινός πρόεδρος της Ένωσης Σέρτζιο Μάρτσι τονίζει όπου βρεθεί πως «για τους πιο περιζήτητους παίκτες το δικαίωμα σε εγγυημένη ετήσια ανάπαυση έχει καταστεί ουσιαστικά ανύπαρκτο». Πάντως, η προσπάθεια της FIFPRO δεν φαίνεται για την ώρα να αποδίδει καρπούς.
«Βόμβα» έριξε, προ καιρού, και ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι λέγοντας ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης αλλά και άλλες ομάδες δεν θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.
Μάλιστα, ο «Καρλίτο» επικαλέστηκε και οικονομικούς λόγους υποστηρίζοντας: «Ένα ματς της Ρεάλ κοστίζει 20 εκατ. και η FIFA θα μας δώσει κάτι παραπάνω για όλο το τουρνουά».
Την άποψη του Ιταλού δεν δείχνει να συμμερίζεται η Διοίκηση της «βασίλισσας».
Αναφανδόν υπέρ είναι ο Αλ Κελαϊφί. Ο πρόεδρος της Παρί παρότρυνε τους παίκτες και τις ομάδες που διαφωνούν να μην κατέβουν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να παίξουν στη θέση τους», υποστήριξε ο παράγοντας των Παριζιάνων.
Ίσως σας ενδιαφέρουν