Η διαδικασία μετεγκατάστασης των πρώτων προσφύγων στο Καρά Τεπέ βρίσκεται σε εξέλιξη και στην είσοδο υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού από 17 μονάδες του ΕΟΔΥ. Συνεχίσουμε με το τρίπτυχο “στέγαση, σίτιση, προστασία” για τους πρόσφυγες.

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στις εξελίξεις στον κορωνοϊό, είπε ότι η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς, και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα, στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα, δηλαδή ο εθνικός μέσος όρος είναι τρεις φορές μικρότερος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30.

«Αυτή την επιτυχία οφείλουμε με τη διαφυλάξαμε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία” είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι ορισμένες περιοχές βρίσκονται στο “πορτοκαλί” και “πρέπει να κινηθούμε πριν ανάψει κόκκινο”.

Ανάμεσά τους η περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει 3 κρούσματα ανά 100 χιλ κατοίκους, αλλά υπάρχει επιδείνωση η οποία οδήγησε σε πρόσθετα μέτρα.

«Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα” είπε ο κ. Πέτσας.

«Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι προσλήφθηκαν με προσωρινές συμβάσεις πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνιμα, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι συνεχίζεται η αύξησή τους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας. Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορωνοϊό, και οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.

«Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν», είπε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση αναφερόμενος στις ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε φέτος η σχολική χρονιά, ενώ απέδωσε σε «ανορθογραφία» το πρόβλημα που προέκυψε με το μέγεθος της μάσκας που διανεμήθηκε στους μαθητές.

«Το πρόβλημα λύθηκε χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κλείνοντας την αναφορά του στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα που υπέδειξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υιοθετώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τους ευχαριστούμε. Η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή και επιμονή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε πως η απόσυρση του Όρουτς Ρέις είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη ο κ. Πέτσας είπε πως εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφορούν άμεσα τη μεσαία τάξη, η οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερφορολόγησης που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όπως ο ίδιος τόνισε χθες στο συνέδριο του Economist, στα χρόνια εκείνα η μεσαία τάξη «υποτιμήθηκε με δεδομένη την ευρύτερη συνεισφορά της στη χώρα». Η πορεία για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας, μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματός της, περνάει ακριβώς από την αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής μας πολιτικής, να επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια πολλοί από τους Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν, πίσω στην Πατρίδα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ανακοινώσαμε μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η οποία είναι καθοριστική για τη μείωση του κόστους εργασίας».Και συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, «ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας».

Επίσης, ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στην κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας από το απόγευμα της Πέμπτης, συνέστησε προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από σήμερα το απόγευμα και να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου, ενώ τόνισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ύψιστη ετοιμότητα.