Στα λευκά και την Αττική «ντύνει» ο «Διομήδης» | xionia scaled

Έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις.

Μάλιστα, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Ως αποτέλεσμα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στα ορεινά και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο θα επεκταθούν προοδευτικά σε ηπειρωτικές περιοχές χαμηλού υψομέτρου, στην πεδινή Θράκη, καθώς σε ημιορεινά νησιωτικά τμήματα των Σποράδων και του Βόρειου Αιγαίου, σύμφωνα με το meteo.

Tο εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών στη πρόβλεψή του για σήμερα ανέφερε επίσης ότι από τις απογευματινές ώρες αναμένονταν βροχές και παροδικές καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά, τα οποία από το βράδυ θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά και τη νύχτα στα βόρεια.

Ήδη στην Πάρνηθα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έχει χιονίσει από σήμερα, Τετάρτη 12.1.

Η πρόβλεψη Μαρουσάκη για την κακοκαιρία

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Τα παραπάνω προβλέπει σε ανάρτηση στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι: «Συνεχίζεται η κακοκαιρία που επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες ώρες με τα κύρια χαρακτηριστικά πλέον να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και ο ισχυρός παγετός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι ισχυρές καταιγίδες πλέον φαίνεται να περιορίζονται προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως οι χιονοστρώσεις όπου αυτές παρατηρηθούν δεν δείχνει να είναι αξιόλογες με εξαίρεση τους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.
Στο πρώτο μας βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των χιονοπτώσεων μέχρι και αύριο το πρωί.

Το ισχυρό αυτό κύμα κακοκαιρίας θα το διαδεχτεί πολικό ψύχος όπως μπορούμε να δούμε στο τρίτο μας βίντεο με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -10°C σε τμήματα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού».

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σε Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει για τρίτη διαδοχική ημέρα τη χώρα μας την Τετάρτη 12/01, δίνοντας κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα. Περισσότερο επηρεάζονται η Κρήτη, οι Κυκλάδες και η Εύβοια. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 19:00 το βράδυ όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Στα λευκά και την Αττική «ντύνει» ο «Διομήδης» | Rains JAN12.jpg

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Εκκενώθηκαν προληπτικά χωριά

Η κακοκαιρία «Διομήδης» προκάλεσε προβλήματα και στην περιοχή των Φαρσάλων, με τους κατοίκους της Υπέρειας να εκκενώνουν προληπτικά το χωριό.

Η προληπτική εκκένωση έγινε εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού, τα νερά του οποίου «εισέβαλαν» στο χωριό, με τους κατοίκους να μεταφέρονται στα Φάρσαλα, όπως ανέφερε το MEGA.

Εκκενώθηκαν επίσης προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η εντολή εκκένωσης δόθηκε καθώς λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης» έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Eιδήσεων ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.