Στα μέσα Απριλίου οι φορολογικές δηλώσεις

Ανοίγει μέσα Απριλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έτους 2020, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σύστημα μπορεί να ανοίξει για όποιον επιθυμεί να υποβάλει τη δήλωσή του, αλλά ουδείς γνωρίζει το πότε θα κλείσει.

Ουδείς, δηλαδή, αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η περσινή διαδικασία με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις 8 μηνιαίες δόσεις. Θα εξαρτηθεί, πρώτον, από την αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος, δεύτερον, από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% ανάλογα με την πτώση του τζίρου, και, τρίτον, από την απόφαση για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι μοναδικές δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν με σχετική ευκολία είναι αυτές των συνταξιούχων, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης. Ωστόσο, ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα αφορά τους νέους ηλικίας 18 χρόνων που υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν έχουν ΑΦΜ (εφόσον έχουν εισόδημα ή ακίνητη περιουσία). Από τη Φορολογική Διοίκηση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα επιλυθεί μέσω του aadelive.

Δηλαδή, θα μπορεί να χορηγηθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος σε όσους το χρειάζονται προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωσή τους ή να προχωρήσουν τη μεταβίβαση ακινήτου στο όνομά τους. Σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος γονιός επιθυμεί να μεταβιβάσει με γονική παροχή στο παιδί του ένα ακίνητο και δεν έχει ΑΦΜ, θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ και να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες, που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν. 

Σε κάθε περίπτωση, το ηλεκτρονικό σύστημα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τις δηλώσεις των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων από τα μέσα Απριλίου, και θα εκδίδονται και τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Απαλλάσσονται τα ανείσπρακτα ενοίκια

Στο δεύτερο μισό του μήνα, αν όλα πάνε καλά, θα αποκατασταθεί η αδικία σε όσους ιδιοκτήτες μείωσαν οικειοθελώς τα ενοίκια στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αλλά ακόμα δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Με συνοπτικές διαδικασίες –αν και απαιτείται νομοθετική διάταξη– μπορεί να λυθεί και το πρόβλημα των ανείσπρακτων ενοικίων. Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει προβλέψει ότι το «κούρεμα» στα ενοίκια δεν φορολογείται, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η ίδια διαδικασία για τα ενοίκια που ο μισθωτής δεν καταβάλλει είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί. Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης, που εκμισθώνει σε πληττόμενη επιχείρηση, δεν εισπράττει το υπόλοιπο 60% του μισθώματος (το 40% «κουρεύεται» και δεν φορολογείται), γιατί ο μισθωτής απλά δηλώνει αδυναμία, για να αποφύγει το φόρο σε αυτά τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά, π.χ. με αγωγή ή διαταγή πληρωμής. Η πρόταση, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ειδικά για τα ανείσπρακτα ενοίκια της πανδημίας να χρειάζεται απλά και μόνο ένα εξώδικο προς το μισθωτή.

Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα

Από τις αρχές του 2021 έρχονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τις φορολογικές δηλώσεις 2021:

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που έφερε το 2021, μειώνει τις επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους. Οι μεγάλοι «κερδισμένοι» είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από το φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60% περίπου, και την ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης να μηδενίζεται, ενώ ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι παραπάνω αλλαγές στη φορολογική κλίμακα έχουν γίνει ήδη αισθητές μέσω μικρών ή μεγάλων μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους ισχύει ο ίδιος τρόπος φορολόγησης με αυτόν που εφαρμόζεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας θα γίνουν αισθητές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»