Οικονομία

Σταϊκούρας για το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης: Θα χαράξουμε τον δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει

Το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων, στοχεύει να αντιμετωπίσει τις -μεσο-μακροπρόθεσμες- οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας

staikouras

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Μπορεί, όχι μόνο να σταθεί όρθια, μετά από ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σοκ, αλλά και, εν μέσω αυτού, ότι μπορεί να βελτιώσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ενημερωτική συζήτηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Με την ίδια αποδοτική στρατηγική, με μεθοδικότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, θα χαράξουμε το δρόμο προς το μέλλον που μας αξίζει. Μέλλον ευημερίας για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές».

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Τους τελευταίους 20 μήνες, αποδείξαμε, ως κυβέρνηση αλλά και ως κοινωνία, ότι αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, τις προκλήσεις.

Αυτό αποτυπώνεται στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, στην ενδυνάμωση της φωνής της στα διεθνή fora, στη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της της οικονομίας, στη συνετή και διορατική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενώ προσέθεσε: «Αυτά τα στοιχεία πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και τοποθετούν την Ελλάδα σε ικανή θέση να αδράξει τις ευκαιρίες, που ανοίγονται μπροστά της, για να πετύχει την αναγκαία δυναμική επανεκκίνηση και την είσοδό της σε τροχιά ισχυρής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ευκαιρίες, όπως είναι, όχι μόνο η πρόσβαση στους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, αλλά και οι σημαντικοί πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου και η δημοσιονομική και νομισματική ευελιξία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αναμενόμενη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα συμβάλλει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα απαιτηθούν συνέργειες με άλλες εθνικές, κλαδικές και τομεακές πολιτικές, μέσω των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το Σχέδιο συνιστά μια κοστολογημένη δέσμη προτάσεων, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Οι φορείς των υπουργείων, δηλαδή το Δημόσιο, θα είναι υπόλογοι, θα έχουν την κυριότητα του έργου και θα έχουν την ευθύνη για την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων που θα συμφωνηθούν.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι το σχέδιο συνιστά εφαλτήριο, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης:

  • Στοχεύει να αντιμετωπίσει τις -μεσο-μακροπρόθεσμες- οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, μέσω της χρηματοδότησης ενός συνδυασμού βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας έναντι μελλοντικών κρίσεων. Με τη διοχέτευση των -εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας- πρόσθετων κεφαλαίων που θα αντληθούν από τον δανεισμό, σε στοχευμένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης, θα αποφευχθούν περαιτέρω πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που στη δύσκολη συγκυρία, είναι προσανατολισμένοι στη χρηματοδότηση οικονομικών και κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει.

Δείτε επίσης