Στάση αναμονής για την «Όμικρον» κρατάει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η Επιτροπή περιμένει τη γνωστοποίηση περαιτέρω στοιχείων γύρω από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Μήνυμα εντατικοποίησης των εμβολιασμών και τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του ιού έστειλε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα τη Δευτέρα, τη στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» περνά από τη μία χώρα στην άλλη, παράλληλα με το τέταρτο κύμα που βρίσκεται σε φάση έξαρσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τηρούν στάση αναμονής για τη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, μέχρι να γίνουν γνωστά περαιτέρω στοιχεία ως προς τη μεταδοτικότητα, την επικινδυνότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια σε αυτή.

«Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας (σ.σ. λόγω της μετάλλαξης Όμικρον), εξακολουθεί να αποτελεί ασπίδα προστασίας», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Βιώνουμε μια κατάσταση, που ήταν αναμενόμενη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την διάθεση εμβολίων σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε, έχοντας εμφατικά υπογραμμίσει ότι «το άλφα και το ωμέγα είναι η ψυχραιμία».

Αναφερόμενη στη Μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση «είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον οργανισμό», συμπληρώνοντας ότι «οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και χρειάζεται χρόνος για τις απαντήσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι γνωστό σε αυτή τη φάση πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, «είναι όμως πιθανόν η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη». Πρόσθεσε δε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η εν λόγω νέα μετάλλαξη προκαλεί βαρύτερη νόσο, αναφέροντας ότι βάσει των όσων γνωρίζουμε από τις λοιμώξεις στη νότια Αφρική τα συμπτώματα «ήταν ήπια, με κακουχίες και μυαλγίες», ωστόσο στους ασθενείς που καταγράφηκαν ήταν και νεαροί.

«Έχει αυξηθεί ο φόβος, ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος αναμένεται μικρό», είπε και τόνισε: «Η εμφάνιση της Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών και την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού».

Εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11 ετών

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, είπε: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες».

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε: «Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την άποψη μας για τον εμβολιασμό των παιδιών», ενώ ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε ότι η πρώτη παραλαβή των εμβολίων από την Pfizer αναμένεται για μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «ελληνικό πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο στις περιπτώσεις που κάνει κάποιος την 3η δόση στην Ελλάδα».

Εμβολιαστικές αργίες

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι αργία για τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι η 25η και 26η Δεκεμβρίου, καθώς και 1η του Ιανουαρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι εντός του Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τις Κυριακές.

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο να μειωθεί το διάστημα ανάμεσα στην 2η και την 3η δόση κάτω από το 6άμηνο, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «το ελάχιστο είναι οι 6 μήνες», κάτι δεν έχει οριοθετηθεί αυθάιρετα, καθώς υπολογίζεται η μείωση των αντισωμάτων και το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης.