Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τομ Ριντ, δήλωσε την Παρασκευή (12/2) ότι θα καταθέσει ποινική καταγγελία εναντίον της γραμματέας του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ζητώντας τη σύλληψή της, μετά από την παραδοχή ότι η ομάδα του απέκρυψε δεδομένα για τους  θανάτους από COVID-19  σε γηροκομεία, ώστε να αποφευχθεί ο ομοσπονδιακός έλεγχος.

«Πρόκειται να εξετάσω την υποβολή προσωπικής εγκληματικής καταγγελίας εναντίον αυτού του ατόμου, σε τοπικά γραφεία επιβολής του νόμου, καθώς και σε ομοσπονδιακά γραφεία, επειδή πρέπει να συλληφθεί σήμερα», δήλωσε ο Ρίντ, στο FOX Business.

Η Μελίσσα Ντε Ρόζα, γραμματέας του κυβερνήτη, δήλωσε σε κορυφαίους εκπροσώπους των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης την Πέμπτη ότι η διοίκηση του Κουόμο φοβάται ότι τα στοιχεία για τους θανάτους από τον COVID-19 θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν εναντίον του» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εν μέσω της ομοσπονδιακής έρευνας που ξεκίνησε εναντίον τεσσάρων πολιτειών και που αφορά θανάτους σε γηροκομεία, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για andrew cuomo death responsible

Η παραδοχή αυτή πυροδότησε οργή μετά και από την έρευνα της Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, όπου αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Υγείας του Κούόμο  ανέφερε ότι οι  θάνατοι από COVID-19 σε γηροκομεία ήταν έως και 50% λιγότεροι από το κανονικό.

«Τώρα έχουμε και δεύτερη μαρτυρία που μας οδηγεί να συμπεράνουμε ότι το σχέδιο του για τη Νέα Υόρκη, δεν ήταν μόνο άστοχο, αλλά και εγκληματικό. Αντί να οδηγεί ανθρώπους από τα γηροκομεία στα νοσοκομεία,, εκείνος έκανε το αντίθετο, και άνθρωποι μολυσμένοι από τον ιό, κολλούσαν υγιής ανθρώπους στα γηροκομεία, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατόμβες νεκρών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έκρυβε και τα πραγματικά νούμερα», δήλωσε ο Ριντ.

Ο κυβερνήτης αντιμετώπιζε εδώ και πολύ καιρό κριτική για τον χειρισμό της πανδημίας κατά του κορωνοϊού, που εκτός από τις «θανάσιμες» πρακτικές στο υγειονομικό κομμάτι, οδήγησε πολλά καταστήματα στο να κλείσουν οριστικά και πολλούς ανθρώπους να φύγουν από την πολιτεία, με προορισμό κυρίως την Φλόριντα.

Αποτέλεσμα εικόνας για andrew cuomo

Το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι από τις 27 Ιανουαρίου του 2021, υπήρξαν 5.957 επιβεβαιωμένοι θάνατοι λόγω του COVID-19 σε γηροκομεία και επιπλέον 2.783 υποτιθέμενοι θάνατοι. Στις εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης περίθαλψης, υπήρχαν 160 θάνατοι και 52 υποτιθέμενοι θάνατοι.

Ωστόσο, την Τετάρτη, η πολιτεία αποκάλυψε ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν στην πραγματικότητα 15.049 κάτοικοι σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομεία και βοηθητικές υπηρεσίες διαβίωσης / φροντίδας ενηλίκων), σύμφωνα με επιστολή του κρατικού επιτρόπου υγείας Δρ. Χάουαρντ Ζάλκ, που στάλθηκε στους γερουσιαστές της Γερουσίας

Εν τω μεταξύ, ο Κουόμο αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή, εν μέσω του σκανδάλου, στην πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο από τότε που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, με σκοπό να συζητήσει μαζί του, το ομοσπονδιακό αμερικανικό σχέδιο διάσωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.