Πολιτική

Στη Χάγη, μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Το μήνυμα της Αθήνας στο «πυροτέχνημα» της Άγκυρας για το Διεθνές Δίκαιο

μητσοτάκης 6

Της Ειρήνης Μπέλλα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Νταβός μέσα από ένα μπαράζ δημόσιων αναφορών για την τουρκική προκλητικότητα και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον ΕastMed», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε δημόσια συζήτηση. Κάθετη είναι η κυβέρνηση και για τις προϋποθέσεις για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ενώ το τουρκικό υπουργείο
Εξωτερικών με επίσημη δήλωση δεν απέκλειε την προσφυγή στη Χάγη με θέμα και την
αποστρατικοποίηση των νησιών, η πάγια θέση του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένει
ότι στη Χάγη θα πάμε με θέματα μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Κατά τα επόμενα διπλωματικά βήματα, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου μετρούν τους συμμάχους τους. Από τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο Νταβός, έχει διαπιστώσει ότι το γενικότερο κλίμα για τη χώρα αυτή τη στιγμή, είναι θετικό για τη χώρα μας. Κι αυτό έχει σκοπό να το εκμεταλλευτεί και γεωπολιτικά και οικονομικά. Συνομιλώντας, μάλιστα, ο πρωθυπουργός με δημοσιογράφους στάθηκε και στη νομική γνωμάτευση της γερμανικής Βουλής. «Με μια πρώτη ανάγνωση μπορώ να σας πω ότι υποστηρίζει απόλυτα το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και δεν νομίζω, πια, ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη νομική διάσταση του θέματος. Η πολιτική διάσταση, εξάλλου, έχει ήδη αντιμετωπιστεί με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».

Επίσης, η Ελλάδα επίσης ενισχύει τις ήδη στενές της σχέσεις με τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Την Τετάρτη 29 Απριλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι μια επίσκεψη που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, κυρίως για τα μηνύματα που θα αποστείλει προς την τουρκική πλευρά. Άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η Γαλλία έχει καταγγείλει το «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης. Ειδικά, όμως, η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» με συνοδεία ελληνικής φρεγάτας, που έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Παρίσι, έχει υψηλό συμβολισμό.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στο καλύτερο σημείο τους, εκτιμούν στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτές θα επισφραγιστούν με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άουσβιτς, για τις εκδηλώσεις των 75 χρόνων από το κλείσιμό του. Μάλιστα, στα θετικά αυτών των σχέσεων στο Μαξίμου, συνυπολογίζουν ότι το ισραηλινό λόμπι είναι πολύ ισχυρό στις ΗΠΑ.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επαφών με τον αραβικό κόσμο, στον οποίο η Τουρκία χάνει ερείσματα. Για αυτό, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και την επομένη στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο τραπέζι θα τεθεί το ζήτημα της Λιβύης, όπου μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπάρχει η συναντίληψη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανύπαρκτο.

Ανοιχτή γραμμή με ΗΠΑ

Στο σημείο στο οποίο εστιάζει η ελληνική πλευρά είναι οι πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που έχουν καλλιεργηθεί εδώ και καιρό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοικτή γραμμή με τις ΗΠΑ σε τρία επίπεδα. Με τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο.

Ο πρωθυπουργός έχει χτίσει μία προσωπική επαφή και επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Καλές σχέσεις, επίσης, έχει με ένα «πρόσωπο-κλειδί» στον Λευκό Οίκο και στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τράμπ. Πρόκειται για το γαμπρό του Αμερικανού προέδρου και εξ απορρήτων συνεργάτη του, Τζάρεντ Κούσνερ. Για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον κ. Κούσνερ τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Επίσης, κατά την πρόσφατη
επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κούσνερ πήγε στο Μπλερ Χάουζ όπου έμενε ο Έλληνας
πρωθυπουργός και συζήτησαν επί μακρόν δίχως τα φώτα της δημοσιότητας.

Μάχη με το χρόνο για το Προσφυγικό

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την κοινωνία των νησιών, που βράζει για το Προσφυγικό, και το στοίχημα που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να εφαρμοσθεί το κυβερνητικό σχέδιο. Την αποστολή αυτή έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Η πεποίθηση που διακατέχει την ηγεσία του Μαξίμου είναι ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων θα κοπάσουν όταν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί. Κύριο ζητούμενο είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων. Στο τέλος του χειμώνα και αρχές της άνοιξης αναμένεται να είναι έτοιμη η δομή στη Σάμο, ενώ οι άλλες κλειστές δομές σε Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο αναμένεται να είναι έτοιμες τον Ιούλιο.

Ο κ. Μηταράκης είναι σε εγρήγορση. Σήμερα θα βρεθεί στη Λέρο, αύριο στην Κω και τη Δευτέρα στη Σάμο, όπου θα ελέγξει την πορεία των εργασιών και θα συνομιλήσει με τους κατοίκους. Την Τρίτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το ζήτημα. Προτεραιότητα του υπουργού είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ κύριο μέλημα παραμένει να υπάρξουν οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών. Από την κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν στη λειτουργία των κλειστών δομών και δεν συμμερίζονται τα αιτήματα για πλήρη απομάκρυνση των μεταναστών.

Από την άλλη πλευρά, για την εκτός συνόρων αντιμετώπιση ο υφυπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, όπου κατέθεσε την ελληνική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων μετακίνησης μεταναστευτών. Στο κείμενο αυτό, αναφέρονται συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Interpol, Frontex και Europol και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν. Το πρόβλημα που εντοπίζει η ελληνική πλευρά είναι με την Τουρκία. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, οι τουρκικές Αρχές γνωρίζουν τα παράνομα δίκτυα και δεν κάνουν τίποτα.

Από την Έντυπη Έκδοση

Δείτε επίσης