Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στην υπόθεση της Προανακριτικής Επιτροπής της Novartis, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής (21 Φεβρουαρίου) ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τα τελευταία 24ωρα, εμφανίστηκε αυτοβούλως και, όπως προβλέπονταν, εκτελέστηκε το ένταλμα της βίαιης προσαγωγής του.

Η εξέτασή του ορίστηκε για τη Δευτέρα (24 Φεβρουαρίου) στις 16:00 το απόγευμα. Στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, η Προανακρτική θα συνεδριάσει πριν από την εξέταση του «Σαράφη».

Ο εν λόγω προστατευόμενος μάρτυρας δεν είχε προσέλθει στην Προανακριτική και χθες (20 Φεβρουαρίου) επικοινώνησε με τις Αρχές. 

Στον διάλογο που είχαν, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να να καταθέσει, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η εξέτασή του θα γίνει με τεχνικά μέσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία του.

Σήμερα (21 Φεβρουαρίου) ο Άρειος Πάγος απάντησε στα ερωτήματα που είχε καταθέσει η Προανακριτική, υπογραμμίζοντας ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν!

Αυτό ήταν το δια ταύτα του νεότερου εγγράφου που απέστειλε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο αντεισαγγελέας απάντησε μόνο στο ένα από τα τρία ερωτήματα που του έθεσε η Προανακριτική, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από:

1) το νόμο 2928/2001,

2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

και 3) την υπ’ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Θέσεις «μάχης» πήραν νωρίτερα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά την απάντηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πώς μπορούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική για τις ενδεχόμενες ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα».

Έτσι σχολίαζαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας την απάντηση του Εισαγγελέα Διαφθοράς, για τον τρόπο που μπορούν να καταθέσουν οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

Επίσης, ο εισηγητής στην Προανακριτική Επιτροπή της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας την απάντηση του Αρείου Πάγου έκανε την εξής δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής:

«Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε».

Σε ερώτηση περί κατάθεσης με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επιδίωκαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τους τέλειωσαν».