Στη μάχη για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού επιστρατεύεται και η Ελληνική Αστυνομία.

Τις προηγούμενες ημέρες αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πήραν μέρος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και εκπόνησαν από κοινού ένα σχέδιο δράσης που έχει μπει σε εφαρμογή από σήμερα.

Βασική αποστολή των ανδρών της ΕΛΑΣ είναι να τηρηθεί το μέτρο που αφορά την αποφυγή συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους (πλατείες – πεζόδρομοι, πάρκα κτλ), όπου από τα ξημερώματα όπου από το ξημερώματα το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα εννιά άτομα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που είχε ακολουθηθεί και την Άνοιξη κατά την περίοδο του lockdown.

Οι Αρχές έχουν «χαρτογραφήσει» τα σημεία της Αττικής, όπου συνωστίζεται κόσμος. Το πιο δύσκολο κομμάτι για την αποφυγή του συνωστισμού είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Έχει βγει πρόγραμμα πεζών και εποχούμενων περιπολιών ώστε να υπάρχει αστυνομική παρουσία στα επίφοβα σημεία.

Οι εντολές είναι οι αστυνομικοί να είναι διακριτικοί και να προσπαθούν αρχικά με συστάσεις να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ όπως και τον Μάρτιο θα χρησιμοποιηθούν τα μεγάφωνα των περιπολικών από όπου θα ακούγονται ηχογραφημένα μηνύματα σε διάφορες γλώσσες.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την ηγεσία είναι οι αστυνομικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά των επεισοδίων στην πλατεία Αγίου Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής.

Μεγάλο βάρος θα σηκώσει το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών. Η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. υποδεχόταν τουλάχιστον 100-150 καταγγελίες ημερησίως από πολίτες που ήθελαν καταγγείλουν τη μη τήρηση των μέτρων. 

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιτηρεί και την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες. Τέλος, οι αστυνομικοί έχουν πάρει εντολές να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην εκτίθενται στον κορωνοϊό.