Πολιτική

Στη Μόσχα για φθηνότερο αέριο ο Μητσοτάκης - Το «δύσκολο» ραντεβού με Πούτιν

mitsotakis-2-1200x900

Τι αναφέρουν στο «Vradini.gr» πηγές με γνώση του ζητήματος για τα ανταλλάγματα, που θα ζητήσουν οι Ρώσοι

Η ενέργεια και η εξασφάλιση ποσοτήτων αερίου που θα ρίξουν τις τιμές στην ελληνική αγορά, θα είναι το κυρίαρχο αντικείμενο της σημερινής πρώτης επίσημης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Στη σκιά της πρόσφατης επικοινωνίας του κ.Μητσοτάκη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν και τον γερουσιαστή Μενέντεζ ο οποίος εκφράζει τη σκληρή αντιρωσική γραμμή των Δημοκρατικών.

Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη θα είναι μια “δύσκολη” συνάντηση, αφού το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών δεν είναι το επιδιωκόμενο, εξαιτίας της παρουσίας των αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τοποθετήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά της Ρωσίας, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να εξασφαλίσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να πέσουν οι τιμές στη χώρα μας, ενόψει του χειμώνα.

Ρωσικές πηγές που μίλησαν στο vradini.gr άφησαν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται μια κίνηση καλής θέλησης από τη Μόσχα.

“Η Ελλάδα ως καταναλώτρια χώρα φυσικού είναι πολύ μικρό μέγεθος μπροστά στις χώρες της Ευρώπης, και μια γενναία αύξηση για τα δεδομένα της Αθήνας, θα είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας για τη Μόσχα που δεν θα επηρεάζει τα συνολικά μεγέθη” τόνισε η συγκεκριμένη πηγή.

Ασφαλώς όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς αντάλλαγμα. Και κάπου εκεί αναζητείται μια λύση

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ως αντάλλαγμα, οι Ρώσοι θα ζητήσουν την επέκταση της συμφωνίας που έχει η Γκαζπρόμ με τη ΔΕΠΑ και η οποία ολοκληρώνεται έως το 2026. Εάν και εφόσον η ελληνική πλευρά συμφωνήσει να επεκτείνει το συμβόλαιο για τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια, τότε ο δρόμος για μια συμφέρουσα συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για προμήθεια περισσότερου και φθηνότερου φυσικού αερίου, θα είναι ανοιχτός.

Και η αλήθεια είναι πως η ελληνική πλευρά θα συμφωνήσει με χαρά να επεκτείνει το συμβόλαιο εάν εξασφαλίσει προνομιακές τιμές στο αέριο.

Η κυβέρνηση πάντως επιθυμεί να συνάψει διακρατικές συμφωνίες με τη Μόσχα γενικώς για τα ενεργειακά ζητήματα. Και η συμφωνία με τη Γκαζπρόμ αφορά εταιρείες, έστω και κρατικά ελεγχόμενες κάτι που κάνει κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλούν για "συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και όχι διακρατικές”. Όπως και να τις ονομάσουν το ζητούμενο είναι μια συμφωνία για φθηνότερο αέριο λένε διπλωματικές πηγές.

Πληροφορίες από Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανόν να μεταφέρει και μήνυμα στον κ.Πούτιν εκ μέρους της ΕΕ. Σημαντικοί ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι η Μόσχα επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, μέσω αφενός της εργαλειοποίηση της μετανάστευσης και των προσφύγων, και αφετέρου μέσω της πίεσης στον τομέα της ενέργειας. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια και τα αποδίδουν σε κακοπιστία.

Ένα μεγάλο μέρος της ατζέντας θα καταλαμβάνουν και οι επενδύσεις. Ήδη ο αναπληρωτής Υπ.Εξ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με το Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόφ, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω συναντήσεις και συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.

Η ελληνική πλευρά περιμένει από τη Μόσχα αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας, σε όλους τους τομείς, και κυρίως στον τουρισμό.

Το ζητούμενο βέβαια είναι το τι θα δώσει η Αθήνα στη Μόσχα. Παράγοντες από το Υπ.Εξ. λένε ότι “η επιλογή να δώσουμε την Αλεξανδρούπολη στις ΗΠΑ και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις είναι μια βασική στρατηγική επιλογή, η οποία δεν αλλάζει και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, αφού αφορά τον προσανατολισμό της Ελλάδας”.

Αγκάθι πάντως είναι και η στάση του Φαναριού και του Βαρθολομαίου απέναντι στην Ουκρανική εκκλησία, που έχει εξαγριώσει τον Ρώσο πατριάρχη και τη Μόσχα.

Η φερόμενη φράση του πατριάρχη στις αιτιάσεις του Ρώσου θρησκευτικού ηγέτη «σκασίλα μου» φωτογραφίζει με ακρίβεια το κλίμα του εσωτερικού πολέμου. Αλλά αυτό υπερβαίνει την Αθήνα σύμφωνα με την πηγή της ΒτΚ.

Πούτιν: πρόθυμοι να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου

“Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συναντήσουμε τους εταίρους μας στα μισά του δρόμου” είναι η θέση του ρώσου ηγέτη Βλάντιμιρ Πούτιν απέναντι σε συνεργασίες τον ενεργειακό τομέα σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές. Μάλιστα αυτό θα το επαναλάβει και σήμερα στον έλληνα πρωθυπουργό, υπονοώντας ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.

Κάτι που σημαίνει πως σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Ρωσία αναμένει μια κίνηση καλής θέλησης, η οποία όμως για την ώρα παραμένει άγνωστη. Δεν είναι πολλά αυτά που ζητούν οι Ρώσοι από την Ελλάδα, αλλά είναι πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με ρωσική πηγή “δεν θέλουμε πολλά, απλά ζητάμε μόνο να μην κάνει η Αθήνα τόσο μεγάλες πλάτες σε άλλους συμμάχους της υποτίθεται, οι οποίοι όμως δεν στήριξαν ποτέ τα ελληνικά συμφέροντα όταν χρειάστηκε”.

Η Μόσχα την ίδια στιγμή απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια που τη φέρουν να εκμεταλλεύεται την ενεργειακή κρίση προς όφελος της, πιέζοντας την Ευρώπη, κάτι που θα επισημάνει η ρωσική πλευρά στον έλληνα πρωθυπουργό.

Οι Ρώσοι επικαλούνται τα επιχειρήματα του κ.Πούτιν ο οποίος αναφέρει ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που αυξάνει την παραγωγή φυσικού αερίου ώστε να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση, την ώρα που άλλες χώρες κάνουν το αντίθετο.

“Αυξάνουμε τις παραδόσεις στην Ευρώπη. Η Gazprom αύξησε τις προμήθειες κατά 10 τοις εκατό και γενικά η Ρωσία αύξησε τις προμήθειες στην Ευρώπη κατά 15 τοις εκατό. Το φυσικό αέριο των αγωγών αυξάνεται κατά 10 τοις εκατό και το LNG, έως και 13 τοις εκατό. Αυξάνουμε, όχι μειώνουμε τις παραδόσεις. Αλλά άλλοι προμηθευτές μείωσαν τις παραδόσεις κατά 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι αμερικανοί προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των περικοπών” ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνομιλητές του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στη ΒτΚ ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που ήταν απρόβλεπτοι, όπως η μειωμένη παραγωγή από τις ΑΕΠ λόγω καιρού, αλλά και στη στάση χωρών οι οποίες μείωσαν την παραγωγή τους. Οι ευρωπαίοι παράγουν περίπου 54 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, αλλά οι αριθμοί παραγωγής μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, ενώ οι Ρώσοι αύξησαν κατά 10% την παραγωγή αερίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δείτε επίσης