Στην Αμμόχωστο έφτασε νωρίτερα σήμερα (15 Νοεμβρίου) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε το «παρών» σε εκδηλώσεις για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, γεγονός που κορυφώνει την ένταση στις διμερείς σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στις 12:30 έγινε στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ, ενώ στη συνέχεια ο Ερντογάν εγκαινίασε το νοσοκομείο κορωνοϊού στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα πάει για «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, λιγότερο από 20 μίλια ανατολικά της Ρόδου πλέει το Oruc Reis.

Τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει η παράνομη τουρκική προαγγελία για την περιπλάνηση του τουρκικού ερευνητικού νότια από το Καστελόριζο, ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας στην Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex ανακοινώνοντας ότι οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου. 

Η περιοχή των ερευνών απέχει 12 μίλια από τη Ρόδο.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, έστειλε η Ελλάδα.

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», τονίζει η Αθήνα.