Στην... «αναπτυγμένη» Κίνα: Σε «κελιά» δύο επί δύο έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού | kina2

Προσωπικό με ειδικές στολές προστασίας μεταφέρει τρόφιμα στους εγκλείστους των στρατοπέδων που βρίσκονται στο επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της πανδημίας στην Κίνα

Με ραγδαίο ρυθμό εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Όμικρον», με την Κίνα να προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή μία τακτική «μηδενικής Covid», και όλα τα ύποπτα κρούσματα να τα κλείνει σε κελιά δύο επί δύο με κρεβάτια και τουαλέτα.

Ειδικότερα, οι Αρχές της κομμουνιστικής χώρας, επέβαλαν lockdown στην Ανγιάνγκ, όπου ζουν 5,5 εκατ. άνθρωποι, μετά την καταγραφή δύο κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Φωτογραφίες από τα στρατόπεδα καραντίνας στην Κίνα

Κάποιοι κάτοικοι πόλεων της Κίνας που βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, είπαν στο BBC ότι τους πήραν μαζί με χιλιάδες άλλους και τους μετέφεραν στα στρατόπεδα καραντίνας.

Έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι πιστεύεται, όπως σημειώνει η Daily Mail, ότι περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που εστάλησαν στα στρατόπεδα της Σιάν.

Σε φωτογραφίες άτομα μέσα σε μικρά κουτιά εξοπλισμένα μόνο με ένα ξύλινο κρεβάτι και μια τουαλέτα, όπου θα πρέπει να παραμείνουν για έως και δύο εβδομάδες.

Προσωπικό με ειδικές στολές προστασίας μεταφέρει τρόφιμα στους εγκλείστους των στρατοπέδων που βρίσκονται στο επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της πανδημίας στην Κίνα.  

Φωτογραφίες από τα στρατόπεδα καραντίνας στην Κίνα

Κάτοικοι του συγκροτήματος κατοικιών Mingde 8 Yingli ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εισέλθουν στο κέντρο καραντίνας.

Οι κάτοικοι έμειναν στα λεωφορεία για αρκετές ώρες, με την εικόνα ενός άνδρα που στέκεται μόνος μέσα στη νύχτα περιμένοντας να μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης να γίνεται viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα από τα σχόλια για τις συνθήκες των στρατοπέδων αναφέρει:

«Δεν υπάρχει τίποτε εδώ, μόνον τα απολύτως αναγκαία. Ουδείς ήλθε να δει πώς είμαστε, τι είδους καραντίνα είναι αυτή; Μας μετέφεραν μαζικά, πάνω από χίλιους ανθρώπους, νυχτιάτικα και πολλοί από μας είναι ηλικιωμένοι και παιδιά. Δεν είχαν φροντίσει κατάλληλα κι έτσι μας πέταξαν εδώ πέρα». Άλλο βίντεο καταγράφει τον ξυλοδαρμό ενός άνδρα, επειδή βγήκε από το σπίτι του για να αγοράσει τρόφιμα.

Φωτογραφίες από τα στρατόπεδα καραντίνας στην Κίνα

Συνολικά 20 εκατ. άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους στην Κίνα μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στην Ανγιάνγκ, τη Γιουχζού και την Σιάν. Όλα τα καταστήματα διατάχθηκαν να κατεβάσουν ρολά πλην εκείνων που πωλούν τα απολύτως αναγκαία για την επιβίωση.

Τα lockdown αυτά είναι τα μεγαλύτερα από τις αρχές του 2020, όταν μπήκε σε καραντίνα η Ουχάν και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Χουμπέι κατά την έναρξη της πανδημίας.

Από τότε, η στρατηγική των κινεζικών Αρχών εξελίχθηκε στον περιορισμό μικρότερων περιοχών όπου εμφανίζονταν ξεσπάσματα.

Καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου και η εξάπλωση της λοιμογόνου παραλλαγής Όμικρον το Πεκίνο επανέφερε τα εκτεταμένα lockdown σε ολόκληρες πόλεις, ώστε να μην εξαπλωθεί η πανδημία σε άλλες περιοχές της Κίνας.

Ο Χουάνγκ Τσουν, αξιωματούχος της οργανωτικής επιτροπής της χειμερινής Ολυμπιάδας, αρμόδιος για τον έλεγχο διασποράς νοσημάτων, είπε ότι οι διοργανωτές ποντάρουν στη συνεργασία των αθλητών και των αξιωματούχων για να αποτρέψουν ένα ξέσπασμα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συμμετοχή στους αγώνες.