Της Εσμεράλδας Αγαπητού

Κυρία Πρωτοψάλτη, και μόνον στην αναφορά του ονόματός σας, μας πιάνει δέος. Μια τόσο σπουδαία καλλιτέχνις σαν εσάς, τιμά τη χώρα μας! Αλήθεια, από μικρή είχατε αγάπη  στην Υποκριτική;

«Από μικρό παιδάκι. Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια Ωδικής στο Γυμνάσιο και εκείνη ανακάλυψε τις δυνατότητες, τόσο τις δικές μου όσο και της αδελφής μου που έγινε τραγουδίστρια της Όπερας με διεθνή καριέρα, με το ψευδώνυμο “Έλσα Καστέλα”». 

Το ταλέντο σας το απέδειξε και η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, που την πήρατε πρόωρα. 

«Ο δάσκαλός μας Κάρολος Κουν ήθελε τη Μάγια Λυμπεροπούλου, τον Γιάννη Φέρτη και εμένα, στο θέατρο.  Σε ηλικία 19 ετών είχαμε και οι τρεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος (κάτι που τώρα έχει καταργηθεί)…Ήμασταν επαγγελματίες ηθοποιοί».

 Τι σας έμαθε ο Κουν που τηρείτε έως σήμερα;

«Κατ’ αρχήν, ο Κουν ήταν κάθετος σε όλα… Αν έπαιρνες μέρος ως μαθητής στη σχολή, σε ραδιοφωνική εκπομπή ή και με μικρό ρόλο στον κινηματογράφο, υπήρχε ποινή αποβολής… Δύο λέξεις μάς τόνιζε: ΠΑΘΟΣ και ΔΙΑΒΑΣΤΕ… Αυτή ήταν η επωδός και αυτό ακολούθησα σε όλη μου τη ζωή….. Είχαμε καθηγητές μεγάλους, όπως τον Μάριο Πλωρίτη στη Δραματολογία, τον Γιάννη Σιδέρη στην ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου, την Ελένη Βακαλό στη Σκηνογραφία…».

Πιστεύετε ότι τώρα όλα γίνονται πρόχειρα, ακόμη και η διδασκαλία στις σχολές;

«Όλα είναι εύκολα, πια, στην εποχή μας!  Λοιπόν, στην Τέχνη τίποτα δεν είναι εύκολο… Άνθρωποι έχουν παίξει τη ζωή τους κορώνα γράμματα για την τέχνη τους, ξέρω εγώ».

-Δεχθήκατε ποτέ ρόλο που δεν πιστεύατε, για τα χρήματα;

«Είναι λιγάκι αστείο αυτό. Τι θα πει αυτό; Ούτε να το σκεφτώ για τα χρήματα να παίξω κάποιον ρόλο που δεν με εξέφραζε. Για εμένα δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Εγώ κινήθηκα σε άλλο χώρο, ούτε για να βγάλω λεφτά ούτε για να γίνω διάσημη, και αυτό το γνωρίζει ο κόσμος, ότι δεν έκανα ποτέ υποχωρήσεις κι αγωνίστηκα μόνο για την τέχνη μου».

Στη μακρά πορεία σας περάσατε από κινηματογράφο -πρόσφατα γίνατε η υπέροχη «Ρόζα της Σμύρνης»-, τηλεόραση, θέατρο, βραβευτήκατε, σας αποθέωσαν στην Επίδαυρο και όχι μόνον. Σας έδωσε το λειτούργημά σας όσα προσδοκούσατε όταν ξεκινούσατε; Σας αντάμειψε;

«Με αντάμειψε η εκτίμηση που έχω από τους συναδέλφους και από τον κόσμο. Αυτή είναι η ανταμοιβή μου και νομίζω ότι αυτό είναι και η προσδοκία του κάθε καλλιτέχνη».

Κρατούσατε χαμηλούς τόνους -παρ’ όλη τη δόξα σας- μαζί με τον σύζυγό σας, σπουδαίο… εργάτη του Θεάτρου, επίσης σημαντικό ηθοποιό  Θανάση Παπαγεωργίου, προσφέροντάς μας ποιοτικό θέατρο στη «Στοά» στηρίζοντας του Έλληνες συγγραφείς. Νομίζω όλα τα έξοδα θεάτρου παραγωγής κ.λπ. ήταν δικά σας. Καμία βοήθεια από το κράτος;

«Παίρναμε μια επιχορήγηση όπως και όλα τα μικρά θέατρα. Μέχρι που κάποια στιγμή κόπηκε με το μαχαίρι και χωρίς προειδοποίηση».

Έτυχε να παίξετε σε λίγα άτομα μπροστά και πώς αισθανθήκατε;

«Έχω παίξει με τρεις θεατές στο θέατρο ΣΤΟΑ και με την ΣΤΟΑ γεμάτη, με ουρά που περνούσε στον απέναντι δρόμο. Για αυτό μιλούσε ο Κουν για πάθος. Το ΠΑΘΟΣ μόνο σε κρατάει για το όνειρό σου, για αυτό που θέλεις να κάνεις, για αυτό που εσύ πιστεύεις ότι είναι το Θέατρο».

Κυρία Πρωτοψάλτη, αν είσαστε στο εξωτερικό θα είχατε πάρει σίγουρα Όσκαρ! Υποκλινόμαστε. Συμφωνείτε με την τόση έκθεση των ηθοποιών, βοηθάει; 

«Δεν γνωρίζω ειλικρινά, γιατί εγώ δεν έκανα ποτέ μου τίποτα για να προκαλέσω το κοινό, τον κόσμο, τα Μέσα. Για την προβολή μπορεί να γίνουν πολλά που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που θεωρούν την Τέχνη λειτούργημα».

Τώρα συμμετέχετε στο μεγάλο εγχείρημα του Γιώργου Βάλαρη «Όμορφη πόλη» , πείτε μας κάτι γι’ αυτό.

«Η παράσταση είναι δύσκολη. Ο Βάλαρης είχε αυτή την ωραία έμπνευση να ζητήσει από τον Μίκη τα ποιήματά του και τα τραγούδια, και αυτό που έχει μέσα στο μυαλό του είναι να κάνουμε ένα περίπατο στη μουσική και το πνεύμα του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι όντως ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά η Τέχνη είναι δύσκολη… όταν έχεις στοχεύσει ψηλά».

Μια ευχή σας που θέλετε να πραγματοποιηθεί με τον καινούργιο χρόνο;

«Δεν σου κρύβω ότι είμαι απογοητευμένη με όσα συμβαίνουν και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο… Ας μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι και να μην το βάζουμε κάτω. Εύχομαι η καινούργια χρονιά να είναι καλύτερη για όλους μας».

Βιογραφικό 

Γεννήθηκε στον Πειραιά ως Λυδία Πρωτοψάλτη, σπούδασε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και είναι απόφοιτος του επαγγελματικού Τμήματος της Σχολής Χορού της Πολυξένης Ματέυ-Ρουσσοπούλου. Σε ηλικία έξι ετών πήγε στην πρώτη της οντισιόν, στα δέκα έπαιξε στον κινηματογράφο, ενώ στα δώδεκα, συμμετείχε στην πρώτη της θεατρική παράσταση. Έχει παίξει σε πολλά σίριαλ, ταινίες και θεατρικά έργα, είναι πολυβραβευμένη, μόνιμη συνεργάτις εδώ και πολλά χρόνια του θεάτρου «Στοά», συνεργάζεται και με άλλα θέατρα. Από τις 17-30 Ιανουαρίου, θα εμφανίζεται στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην  «Όμορφη Πόλη», τη μουσική  υπερπαραγωγή του Γιώργου Βάλαρη, με μια πλειάδα άξιων ηθοποιών και τραγουδιστών. Τη λατρεύουμε  σε όλους τους ρόλους της.

Από την Έντυπη Έκδοση