Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για επέκταση του «λιβυκού χάους» στην Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται μία ημέρα μετά από το χαστούκι της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, η οποία σε 18 σελίδες τόνισε πως είναι προβληματικές οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε μόνους τους τους Λίβυους αδελφούς μας αυτές τις δύσκολες μέρες.

Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση σύμφωνα με την απόφαση 2250 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε. «Δεν θα αφήσουμε μόνον του τον Αλ Σάρατζ, είμαστε αποφασισμένοι να τον στηρίξουμε και δεν κατανοούμε πώς αναγνωρίζεται από κάποιες χώρες ο πραξικοπηματίας [Χαφτάρ]».

Επιπλέον, ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές χώρες «να παράσχουν περισσότερη και ταχύτερη βοήθεια στους Σύρους» καθώς είναι «ανθρωπιστική ευθύνη», όπως είπε εν τη συνεργασία τους στο εμπόριο, την οικονομία, τον τουρισμό, της επενδύσεις και την ενέργεια.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη κλιμάκωση των αμερικανο-ιρανικών τριβών στη Μέση Ανατολή ο «σουλτάνος» συμπλήρωσε ότι «το Ιράκ δε πρέπει να επιτραπεί να παρασυρθεί σε νέο κλίμα χάους…».

Η θέση της Μέρκελ

Από τη μεριά της η Άνγκελα Μέρκελ έκανε κατ΄επανάληψη λόγο για συμφωνία σε 55 σημεία, για να την διορθώσει ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι ο Στρατάρχης Χάφταρ δεν έχει υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης. «Νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση, δεν έχει υπογράψει κάτι», επανήλθε η Καγκελάριος διευκρινίζοντας ότι ο Στρατάρχης συμφώνησε στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και για τον σχηματισμό επιτροπής 5+5, η οποία θα την προωθήσει.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την συνεισφορά της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να δώσει απευθείας οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, για τους 400.000 νέους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία.

«Μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για αυτή την ανθρωπιστική δράση γερμανικά κεφάλαια», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα διατεθούν γερμανικά κεφάλαια για την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. «Όλες οι μετακινήσεις στην ζώνη ασφαλείας θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστούν με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στους γερμανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται σήμερα για 74 άτομα, όταν τον περασμένο Αύγουστο κρατούνταν 38. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον συνομιλητή της να δοθούν διαπιστεύσεις σε Γερμανούς ανταποκριτές που εργάζονταν στην Τουρκία.

Το προηγούμενο έτος οι τουρκικές αρχές απέρριψαν τέτοια αιτήματα, αφαιρώντας παράλληλα και την άδεια εργασίας και παραμονής των δημοσιογράφων. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απέρριψε την υπόθεση ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των Γερμανών δημοσιογράφων και παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Η ευαισθησία μου στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου είναι γνωστή», είπε χαρακτηριστικά.


Η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής της Γερμανίδας Καγκελάριου στους νέους χώρους του Τουρκο-γερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε στην Άνγκελα Μέρκελ δύο δώρα, τα οποία της προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν έχουν αναλάβει ρόλο τις τελευταίες εβδομάδες σε διεθνείς πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν.

Η σχέση τους έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, είπε ότι «το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπέδειξε μάλιστα στην Άνγκελα Μέρκελ ότι «οι χώρες που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν θα πρέπει να ευνοήσουν τον αντίπαλό του Φάγεζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργού της Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφού έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει και τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.