Τη θέση πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει παρά τις πολλαπλές προσπάθειες για διάλογο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζει μέσω twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ στηρίζει πλήρως όλες τις επιλογές αντίδρασης απέναντι στην κλιμάκωση Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος προσθέτει πως σε αυτές περιλαμβάνεται και η αναστολή της τελωνειακής ένωσης αλλά και συγκεκριμένα μέτρα κατά φυσικών προσώπων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε δήλωσή του στην Καθημερινή, λέει πως «η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει».

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή». Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».